Министърът уточни, че на турската граница са изпратени усилени военни части

Всеки един конфликт увеличава рисковете от бежанци, но не очакваме в скоро време да има сериозна бежанската вълна от района на Израел и Ивицата Газа. Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е официален гост на празника на военните парашутисти. Той уточни, че на турската граница са изпратени усилени военни части. Тагарев съобщи, че за нуждите на българската армия ще бъдат закупени безпилотни дронове. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции, която ще бъде внесена следващия месец в Народното събрание.

„След терористичните актове на „Хамас” срещу Израел и операцията, която видимо се подготвя, не очакваме в скоро време да има увеличение на бежанската вълна от този регион. Службите следят обстановката”, коментира той.  

На въпрос дали появата на руски МИГ-31 в неутралните води над Черно море създава ли напрежение в региона, министърът отговори:

„Да, разбира се, като послание, това е ново провокационно послание от страна „Кремъл”. Някакъв пряк риск няма, тъй като руски самолети, си сигурно знаете, че през последните години редовно летяха в това пространство”, допълни Тагарев.