Колко е развита IT сферата ни?

Излезе първият годишен доклад на Европейската комисия „За състоянието на дигиталното десетилетие на Европа”. България отново е на опашката.

„Ние седим на това място от доста време. Имаме една много хубава поговорка, че на обущаря децата ходят боси. IT индустрията на България е на световно ниво, но дигитализацията на бизнеса, на обществения ни живот, въобще на всичко друго, което е извън IT,  е на последно място и реално е скъсана връзката между двете неща ” , коментира Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ и УК на БРАИТ.

България има своите олимпийци в сектора, които редовно са награждавани за постиженията си. „А в същото време в общия смисъл на образованието, което касае всички хора, всъщност сме в една друга графа. Причините за мен се крият в голямото неразбиране”, допълни Доброслав Димитров.

Няма сфера, в която да не са необходими дигитални умения. “IТ не са математиците, инженерите и програмистите, IT вече е много по-широка тема. В самата си същност е структура, определяща сфера на целия обществен живот, сравним примерно с електричеството”, обясни още Доброслав Димитров.