Тя все още работи в СГС

17 дела, които съдия Даниела Талева разглежда в Софийския градски съд, са застрашени да започнат отначало. Причината - назначаването на съдийката за първия прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Поне още месец и половина съдия Даниела Талева няма да заработи като прокурор, който да разследва Борислав Сарафов. Причината - срокове, които текат преди встъпването ѝ. И тъй като тази процедура у нас се случва за първи път, юристи предупредиха, че около нея има много неизвестни, които могат да блокират разследването. Например, къде ще е работното място на съдия Даниела Талева като прокурор, така че да бъде отдалечена от Борислав Сарафов, когото ще разследва. Засега на вниманието на Талева е изпратен един сигнал срещу Сарафов, свързан с имоти на близки и роднини на изпълняващия функциите главен прокурор. Те обаче може да се увеличат.

Въпреки че беше назначена като първия съдия, който ще разследва главния прокурор, Даниела Талева е все още на работа в съда, каза шефът на Наказателното отделение на Софийския градски съд.

Славов: Работим за включване на агресията като престъпление в Наказателния кодекс

„Съдия Талева ще бъде съдия в СГС - първо, докато трае срокът за обжалване - 14-дневен, а след това по закон има едномесечен за встъпване”, заяви Руси Алексиев, заместник-председател на Софийския градски съд.

Заради новата работа на съдийката някои от делата, които гледа, ще започнат отначало.

„Има дела, които ще трябва да започнат отначало. Те към настоящия момент са 17. От които обаче 5 са приключили. По тях със сигурност Талева ще напише мотиви, тоест 12 най-вероятно ще започнат отначало”, допълни Алексиев.

Сарафов: Имало е злоупотреби с лични проверки от прокурори от ВКП по разпореждане на Гешев

Засега не се знае и къде ще работи съдия Талева като прокурор. Ако остане в Съдебната палата, където е Върховната касационна прокуратура, то рискува кабинетът ѝ да е до този на Борислав Сарафов, когото ще разследва. Срещу него има няколко сигнала, които Талева трябва да провери. Ако се стигне до дело, то ще се гледа от Софийския градски съд.

„Няма нищо специфично в тези дела. Делата, които и в момента се гледат в СГС, са срещу лица с имунитет, членове на МС. Така че няма да е абсолютно нищо ново за колегите от СГС”, каза още Руси Алексиев.