Защо не бива да позволяват прекалено много?

Връзката на бабите и дядовците с внуците им е много специална и колкото повече се поощрява тя, толкова по-здрави психически и емоционално са децата, коментират психолози.

„Бабите и дядовците имат огромна, първостепенна роля за развитието на децата. Разбира се, не отменяме функцията на родителите, която е незаменима. Наред с мама и татко, баба и дядо са извор на авторитет”, обясни Кристиана Стефанова, психолог и психотерапевт.

МС отпусна 580 млн. лв. за ремонт на детски градини, училища и студентски общежития

Авторитетът помага да се установят граници и правила. „В този ред на мисли, авторитетът на баба и дядо е изключително важен. От една страна той е добре да бъде подкрепящ, да нямаме отменяне на правила. И всички сме чували, как така при баба и дядо може всичко, а вкъщи не е позволено. Много е добре да бъдем съзнателни за това и нашите ценности като родители да бъдат споделени, изговорени, комуникирани с баба и дядо, защото така не печелят нито баба и дядо, чиито авторитет се подрива, нито мама и тати”, обясни още психологът.

Затова е важно да има еднакви правила и граници. „Защото овластявайки децата с това право да правят каквото пожелаят, да хапват каквото искат, всъщност ние разколебаваме тяхната представа за правилно и грешно. Детето започва да си задава въпроса, защо при едните може, а при другите не може”, допълни Кристиана Стефанова.

Кабинетът отпуска още 5 млн. лв. за спортни площадки в училищата