Над 200 обитатели могат да останат без грижа

Над 200 костенурки от единствения спасителен център в България има опасност да останат без помощ, заради опасността той да бъде закрит.

В Дубай създадоха спа за костенурки

Най-новите обитатели на центъра в село Баня са 56 костенурки, които са отглеждани в апартамент във Враца, без необходимата светлина. Вероятността да бъдат върнати в природата без да бъдат излекувани, ще ги обрече на гибел.

Мисията на центъра е да запази популацията, да лекува болни и ранени, да ги връща обратно в природата и да излюпва ново поколение. "Костенурките, отглеждани в апартамент, нямат достатъчно ултравиолетови лъчи, които да им набавят Витамин D и калций, така че развиват рахит", споделя Ива Лаловска.

За 16 години центърът е оказал помощ на над 6300 костенурки. Центърът в Баня е един от трите в Европа - другите са във Франция и Испания. В него хора от цялата страна носят костенурки, открити в несвойствени условия - в паркове, в градска среда или ранени на пътя. Най-странните места, където са откривани, са покрив на блок, в кофа и в трамвай.

Юридически казус поставя на карта бъдещето на центъра. След смъртта на управителя на фондацията, партньор на дружеството, тя остава без ръководство. С партньорката си нямат брак, а клауза в устава определя като наследници децата му, които са непълнолетни. Така центърът не може да се финансира, нито да отчита дейност. Получил е финансиране от Предприятието за управление на дейностите по околната среда в МОСВ, но проектът изтича. Така финансирането остава заключено в банкова сметка, до която никой няма достъп. Решението е обжалвано и върнато за ново разглеждане в Бургаския окръжен съд.

Как може центърът да бъде спасен - гледайте във видеата.