С някои от тях ни среща екипът на „Дойче веле”

Украйна се нуждае от всеки желаещ да се включи в борбата срещу руските нашественици - включително от чуждестранни бойци. Хиляди от тях са напуснали сигурната си родина, за да отидат на война. В специално подразделение се сражават легионери доброволци от най-различни държави и с най-различни мотиви. За разлика от украинските войници, те могат да се приберат у дома, когато пожелаят.

Репортерът на „Дойче веле” Матиас Бьолингер посети специалното подразделение, за да разкаже за случващото се там в ефира на поредицата „Европа в 15 минути”.

Германецът Макс Еберхард има две години опит в армията на собствената си страна. Пристига в Украйна едва няколко седмици след началото на войната с Русия.

Как се справят украинците след взривяването на яз. „Нова Каховка” (ВИДЕО)

„Никога не съм си представял, че отново ще има война в Европа. Когато избухна, аз нямах нищо по-смислено за правене. Да кажем, че работата ми беше скучна. Исках да помогна на хората, а и Зеленски отправи апел за помощ. Затова дойдох”, споделя Макс.

Именно призивът на украинския държавен глава кара и финландския доброволец с псевдонима Хобит да стане част от легиона.

„Останах с впечатлението, че Европа не прави достатъчно. Когато във Финландия е имало война, и при нас е имало доброволци. И си казах: Ами, и аз мога да го направя”, споделя Хобит.

Той визира войната на Съветския съюз с Финландия през 30-те години на 20 век.

Всъщност много от доброволците в легиона в Украйна са мотивирани от историята - от опита с Русия. Доброволци от над 60 държави се сражават за Украйна. Някои остават само за няколко месеца. Бият се рамо до рамо с украинците, но ако поискат, могат да си тръгнат.

Още по темата гледайте във видеото.