Според председателя на УС на БЛС липсва контрол върху аптеките

Ново напрежение заради електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. този път по оста лекари срещу фармацевти. Двете страни взаимно се обвиниха в преследване на търговски интереси спрямо определени медикаменти. От българския лекарски съюз отново призоваха за проследимост на доставките. 

В предаването „Здравей, България” председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че управляващата конфигурация си зарива главата в пясъка, въпреки че всички страни докладваха за огромни и тежки проблеми. Повод за думите му са проблемите с електронните рецепти, обсъдени вчера на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в НС.

„Изнесоха данни, според които за тези дни, които са минали, са изписани 80 000 рецепти, от които са изпълнени 68%. Не мога да кажа дали са продадени наистина толкова, защото самата промяна в Наредба 4 не прави никакви промени на ниво "аптека". По време на срещата ни стана ясно, че държавата няма никаква информация по отношение на доставки, проследимост на количества”, заяви Маджаров.

Омбудсманът с критика към здравния министър заради е-рецептите

Той акцентира, че в първия ден от въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет 12% са случаите с разрешена замяна, а по-късно този процент достига 47. По думите му това е, защото аптеките „не спазват закона” да не връщат никой и да осигурят лекарството до 24 часа.

„Връщането на пациенти е нарушение на закона и не разбирам защо всички си затварят очите за това”, заяви Маджаров.

Според него проблемът с електронните рецепти е заради търговски интерес. Маджаров призова да има информация за наличността на лекарствата по складовете.

Заради електронните рецепти: Хиляди лекарства от паралелен внос са недостъпни за пациентите

„На всички въпроси, които се зададоха, имаше само мълчание”, коментира Маджаров.

От Лекарския съюз призоваха за информация за наличността на лекарствата по складовете у нас, за да не се стига до порочната практика медикаменти да се задържат скрити за сметка на други, които са видими по рафтовете.

„Ние не искаме да знаем във всяка аптека какво има, а поне в България налично ли е в складовете, за да не твърдят на нашите пациенти, че го няма в складовете”, каза Иван Маджаров.

По думите му тайните агенти, които проверяват в аптеките, са 8 души и всички собственици на аптеки ги познават. „Аптечната мрежа е един разграден двор в България”, каза Маджаров. Според него търговски интереси са в основата на липсата на някои медикаменти.

„Aптеките не спазват закона да не връщат никой, а да осигурят лекарство до 24 часа. Връщането на пациенти е нарушение на закона и не разбирам защо всички си затварят очите за това”, каза председателят на БЛС. 

Думите на председателя на лекарския съюз предизвикаха недоволство в част от фармацевтите.

„Няма как д-р Маджаров да ми вмени, че аз съм длъжен да осигуря точно това, което той е изписал в рамките на 24 часа, при положение, че аз получавам отказ от складовете, с които моята аптека работи”, каза магистър- фармацевтът Васил Гиев.

Според фармацевти търговски интерес преследват именно лекарите, отказващи генеричната замяна на изписания медикамент.

Ние даваме поне няколко примера и всеки пациент според финансовото си състояние да прецени кое от лекарствата да вземе. Няма как един лекар да обори твърдението, че едното лекарство със същите милиграми е различно от същото такова на друга фирма производител. Явна спънка от страна на повечето лекари ние да си извършваме качествено професията. Те са и наши пациенти, не само на лекарите.
 

Целия разговор гледайте във видеото.