85-годишната Йохевед Лифшиц за първи път говори пред света

Освободен от „Хамас” заложник за първи път говори пред света. 85-годишната израелка Йохевед Лифшиц даде пресконференция, часове след като беше пусната на свобода. Тя и нейната сънародничка Нурит Купър бяха откарани с хеликоптер в Тел Авив за медицински прегледи след около 15 дни в плен.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

„Минах през ада, нямаше как да съм подготвена за подобно нещо", сподели Лифшиц, цитирана от Би Би Си.

Още заложници на свобода: "Хамас" пусна възрастни израелки, но задържа мъжете им

Тя описа как е била отвлечена от въоръжени мъже на мотоциклети. По думите ѝ „Хамас” превела пленниците си през мрежа от тунели, където и досега държат похитените. Удряли ги с пръчки и ги карали да спят на земята, върху матраци. Давали им вода и ги хранели с краставици и сирене.

Двете възрастни израелки бяха освободени в понеделник вечерта заради влошеното им здравословно състояние, обявиха от радикалната групировка. И разпространиха видео на маскирани бойци, които водят двете възрастни жени за ръка, предлагат им напитки и храна. На кадрите се вижда как Лифшиц се връща и стиска ръцете на похитителите си. 

ООН: 35 служители на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци са убити в Газа

Съпрузите на възрастните жени все още са задържани, заедно с повече от 200 други заложници, които остават в Газа.

Междувременно днес в Тел Авив пристигна френският президент Еманюел Макрон. Той се срещна с близки на загинали при изненадващата атака на „Хамас”, която отне живота на 1400 души.