Така са давали възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея

Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Така са давали възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея. Това съобщиха от прокуратурата.

ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ В ЧЕТИРИ ГРАДА: Разследват измамна схема със земи

Според държавното обвинение през юни миналата година те извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага. 

По този повод вчера е имало редица претърсвания и изземвания в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково. Разпитани са и множество свидетели.

Разрешенията за извършване на претърсвания и изземвания са дадени предварително от съдия за над тридесет жилища, моторни превозни средства и държавни институции, сред които община и областна дирекция по земеделието.

Прокуратурата не съобщава по чие нареждане или подбуда са действали двама учени. Те са задържани за срок до 72 часа. Предстои обвинението да поиска тяхното постоянно задържане под стража.