То беше преодоляно с 11 гласа "за" и 3 "против"

Комисията по енергетика в НС отхвърли наложеното вето от страна на държавния глава Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. То беше преодоляно с 11 гласа "за" и 3 "против". Президентът върна текстовете, които предвиждаха излизане на битовите потребители на свободния пазар на ток от 2026 г.

"Ветото на президента се обосновава от факта, че тази значителна реформа не бе придружена с положителна оценка на въздействие. Състоянието на българските гражданите и на енергетиката са основните причини за налагането на вето", заяви съветникът на президента по правните въпроси и бивш служебен правосъден министър Крум Зарков.
Той коментира, че чрез излизането на свободния пазар механизмите за компенсиране на битовите потребители ще отпаднат през 2026 г. "Предвиденият механизъм за компенсация не поставя необходимите гаранции, че шокът ще бъде преодолян. След 2026 г. трябва да продължи компенсацията, за да могат да бъдат подпомагани хората, които и сега се справят трудно”, поясни Зарков.
Съветникът на президента коментира, че НС трябва да премисли и да обсъди още веднъж реформа, която е съотносима както с европейските изисквания, така и със ситуацията, в която живеят повечето българи.

В парламента разглеждат ветото на президента върху Закона за енергетиката

Христо Алексиев, съветник на президента по икономическите въпроси и бивш вицепремиер, подчерта, че опасенията на държавния глава са, че това е много сериозна реформа, която ще има дългосрочен ефект върху пазара и потребителите.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че ще подкрепят ветото на президента, защото управляващите се интересуват само от това как да вземат пари от ЕС. “Управляващите не правят и необходимия анализ. Те хвърлят прах в очите”, каза Стойнев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ призова ветото да се разгледа в пленарна зала след като минат местните избори. “Това е значителна реформа. Очаква се цените да тръгнат надолу. Законът се отлага дълго време, трябва да бъде приет час по-скоро”, каза той.

Павела Митова от ИТН подчерта, че цялостната политика за либерализация на пазара противоречи на социално-икономическата логика и защита на гражданите. "С отмяната на съществуване на обществения доставчик ще се създадат сериозни проблеми и всички ние ще бъдем енергийно бедни. Асен Василев ще има доста сериозни проблеми да изплати компенсациите поради простата причина, че не може да си събере ДДС-то", заяви Митова.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ, заяви, че всички е трябвало да реагират още миналата година, когато се е поел ангажиментът към ЕК. "Ако не приемем този законопроект, ще рискуваме средствата по ПВУ. И ние имаме притеснения, но не смятаме, че тези проблеми са непреодолими. Имаме време да ги преодолеем. Либерализацията на пазара на едро ще се случи от 1 юли 2024 г., а на пазара на дребно - от 2026 г.", обясни Делян Добрев.

Пеевски: “Лукойл” да си платят задълженията, иначе след втори тур ще внесем предложение за отнемане на дерогацията

Съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски излезе с позиция, че ако не бъде изпълнено това, което „Лукойл” са обещали на представители на българската държава - да си платят данъците до края на месеца, за да започнат да се изплащат по 73 ст. на литър от свръхпечалбата, веднага след втория тур на местните избори ще внесат предложение за отнемане на дерогацията накомпанията.

От ПП-ДБ, които са против бързите законодателни действия предизборно, все пак ще настояват „Лукойл да внесе дължимото към държавата.
„И „Лукойл” и Пеевски имат право на собствени разсъждения дали „Лукойл” дължи. Това, което е сигурно е, че целта на дерогацията беше парите да останат. Тази разлика между Брент и Ураус да остане в българските данъкоплатци - в България, в държавния бюджет. Това не се случи, случи се точно обратното – тези печалби отидоха в „Лукойл”, ние искаме да ги върнем там, където им е мястото - в държавния бюджет”, посочи Ивайло Мирчев, ПП-ДБ.

От опозицията също взеха отношение. „Радвам се изключително, че от президентството са чули мотивите, които изразихме от цялата опозиция и основно от ИТН. Считаме, че цялостната политика за либерализация на пазара, която се прилага в момента с тези изменения на Закона за енергетиката противоречат изцяло на социално-икономическата логика”.

Народното събрание ще заседава извънредно в петък

Народното събрание ще заседава извънредно в петък - 27 октомври от 12:00 часа. В дневния ред е и първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.