На кои продукти може да се отрази?

Цените на хранителните продукти, и по-конкретно на млечните, няма да се вдигнат, ако няма поскъпване на основните суровини, коментират експерти.

„Дали ще се отрази на качеството - в тази насока България вече има защитени наименования за произход. Надяваме се, че всички ще спазват това, както е написано”, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

От Асоциация „Активни потребители” подготвят проучване дали клиентите поглеждат грамажа на големите опаковки. „Ние избираме с очите в повечето случаи, не толкова с разума. Ще покажем такива практики. Те не са незаконни, но при всички случаи - информираният потребител би трябвало да ги санкционира, като купува това, което му е по-изгодно”, каза Богомил Николов от „Активни потребители”.

От Асоциацията напомнят, че съмнително ниската цена е гаранция за лошо качество. „И когато видите една такава цена, която е под тази себестойност, е ясно, че тя е постигната с компромис на качеството. Последната мода беше високото съдържание на вода. Преди това беше влагането на палмова мазнина. Още по-назад във времето беше влагането на сухо мляко, което е взето на много по-ниска цена”, коментира още Николов.