Държавният глава посочи, че Израел има не само правото, но и „отговорността” да се защитава

Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има не само правото, но и „отговорността” да се защитава след кървавото нападение на „Хамас”, пише БТА. 

„Израел трябва да направи всичко по силите си, колкото и да е трудно, за да защити невинните цивилни”, каза американският президент на съвместна пресконференция с австралийския премиер Антъни Албанезе в Белия дом.

Скандал в ООН между външния министър на Израел и генералния секретар Антониу Гутериш

Байдън също така призова нападенията срещу палестинци от страна на израелски заселници на Западния бряг да „спрат веднага”.

„Продължавам да съм обезпокоен от екстремистките (еврейски) заселници, които нападат палестинците на Западния бряг”, каза Байдън и обвини еврейските колонисти, че наливат масло в огъня, посочва Ройтерс.

„Те нападат палестинците на места, които им принадлежат”, каза американският президент на пресконференцията.

Още заложници на свобода: "Хамас" пусна възрастни израелки, но задържа мъжете им

Байдън посочи също, че регионът трябва да се подготви за края на конфликта между Израел и „Хамас” и за това „какво следва”, като повтори позицията на САЩ за решение с две държави на палестинци и израелци, веднага щом сегашният конфликт се успокои.

Американският президент заяви, че не е „изисквал” от израелския премиер Бенямин Нетаняху да отложи евентуална сухопътна операция в Газа, докато не бъдат освободени заложниците, държани от „Хамас”.

„Не, това е тяхно решение, не съм изисквал нищо от тях”, каза Байдън в отговор на въпрос на пресконференцията и добави: „Това, което му казах, беше, че ако е възможно, тези хора да бъдат изведени безопасно. Това е, което той трябва да направи”.

Байдън обсъди ситуацията в Израел и Газа с папата и с ключови съюзници на САЩ

Американският президент каза още, че не е сигурен в броя на жертвите, посочени от „Хамас” при взрива в болница в Газа на 17 октомври.

Палестински официални представители заявиха, че при удара срещу болница „Ахли Араб” във вторник вечерта са загинали 471 души, но според американското разузнаване броят им е между 100 и 300, посочва Ройтерс.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: Алексей Маргоевски, БТА