В „Хамас” има човек от почти всяко семейство в Газа, арабските страни не искат палестински бежанци, каза той

Опитът ООН да се държи равно отдалечено от всички и да се опитва като арбитър да оценява двете страни по равно, в този случай не е успешен. Този район (на Близкия изток) е на тежки конфликти. Това заяви експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР Николай Радулов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Израелски танкове влязоха в Газа

„Големината на „Хамас” е такава, че почти всяко семейство в Газа има човек в „Хамас”. На тази малка територия под всеки обект има тунели, където се крият бойци. Няма как Израел да реагира без да отвърне на удара след като се изстрелват от най-различни места от силно населени райони. При това количество ракети ответният удар не може да бъде само защита. Сухопътната операция е неизбежна, въпросът е до колко ще е успешна”, каза той.

Експертът обясни, че снощи Израел са навлезли за кратко в северната част на Газа с танкове, сухопътни войски. „Удариха точки, които смятат, че са важни и след това се изтеглиха. Такова поведение при сухопътната операция не знаем колко ще е успешно. Под Ивицата Газа има тунели, за които се твърди, че ще са над 1000 км, на няколко нива са и е трудно да се изчистят от структурите на „Хамас”. Може би помните, че Виетнам беше прокопан с такива тунели. САЩ обезлесяваха, бомбардираха и не успяха – такава операция чисто военно е трудно да бъде успешна.

Според него хуманитарната криза в Газа ще става все по-тежка. Конвоите, които извеждаха хората, бяха обстрелвани и бомбардирани. Трудно е да се каже кой го направи това, тъй като „Хамас” не иска жителите да напускат, заяви експертът. 

Арабските държави отказват да приемат палестинските бежанци, макар да изразяват подкрепа за палестинците. Подкрепата на арабските държави е за един конфликт, който пази мигрантските вълни далеч от тях и ги пази от въвличане във военно действие, обясни Радулов.

Относно отражението на тези конфликти за сигурността в България той каза, че нашите служби нямат бюджет за да филтрират мигрантска вълна.