Според разследващите те променяли статута на плодородни земи и издавали документи, че са негодни за земеделие

Софийският градски съд освободи под парични гаранции председателя на Селскостопанската академия Мартин Банов и заместник-председателя на Института по почвознание „Никола Пушкаров” Венета Кръстева. Те са обвинени за схема с категоризация на земеделски земи.

ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ В ЧЕТИРИ ГРАДА: Разследват измамна схема със земи

Срещу 30 000 лева беше освободен от ареста председателят на Селскостопанската академия, а срещу 40 000 лева заместник-директорът на Института по почвознание „Никола Пушкаров”.

Според съда има доказателства, че те са участвали в схема за промяна на категорията на земеделски земи, но надделяха доказателствата, че те трябва да излязат на свобода заради здравословното им състояние.

Обвиниха двама ръководители на Селскостопанската академия, понижавали категорията на земеделски земи

Сигналът за схемата със земеделски земи срещу двамата учени бил подаден от служител на Института по почвознание. Днес прокуратурата поиска постоянното им задържане.

„Председателят на Селскостопанската академия и заместникът на ръководителя на Институт „Пушкаров” не могат въобще обективно по закон да извършат престъпление по служба в това качество, защото нямат властнически правомощия”, заяви  Васил Василев, адвокат на Мартин Банов.

„От нито едно доказателство не става ясно моята подзащитна да е обещавала, в който и да е момент, че ще извършва нарушения”, заяви Никола Атанасов, адвокат на Венета Кръстева.
 

Според обвинението Мартин Банов и Венета Кръстева променяли проби на земи, за да докажат, че не са подходящи за земеделски и са от по-ниска категория. Така върху тези земи се изграждали соларни инсталации. Прокуратурата ги разследва и за получаване на подкупи.

„Служители от института чрез посредници са установявали контакт със собствениците на земята и са искали и получавали парични суми в размер от 3 000 до 5 000 лева”, каза Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София.

Случаят коментира и земеделският министър.

„На мен ми направи впечатление твърде рано, че са огромен брой преписките, които идват, с почвени анализи и с всичко за смяна на предназначението от четвърта и пета на седма и осма категория. Това ме наведе на сериозни съмнения и просто отказах да ги подписвам”, заяви земеделският министър Кирил Вътев.

Двамата обвинени излизат на свобода срещу парични гаранции.