Ако само преди няколко дни Австрия беше доста песимистична за България в Шенген, то от Брюксел днес дойде по-обнадеждаваща новина

Среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. 27-те ще обсъдят позицията на общността към войната в Израел и хуманитарната криза в Газа. Премиерът Денков ще използва срещите си и за да говори по темата България в Шенген.

Ако само преди няколко дни Австрия беше доста песимистична, то от Брюксел днес дойде една по-обнадеждаваща новина, тъй като нидерландският премиер Марк Рюте каза, че ако Европейската комисия през декември даде положителна оценка, то Нидерландия няма причина да държи ветото си.

Карл Нехамер след срещата с Денков: За нас в момента е немислимо да разширим Шенген

„Знаем, че българският премиер и неговото правителство работят много усилено. Трябва да видим каква ще бъде оценката на комисията през декември. Трябва да бъде точна и честна, без захаросване, без спестяване на неща. Знам, че председателят Фон дер Лайен работи по този въпрос много стриктно и справедливо. Нека да видим какъв ще е изходът. Ако са изпълнени условията - да, ако не са – не”, заяви Марк Рюте.

„Ние не разчитаме на тези два дни, ние разчитаме на целия този период, откакто започнахме да работим по промяната в законите, за да можем да убедим Нидерландия, че ние сме подготвени за Шенген със защита на границите на България”, заяви Николай Денков.

Европейските лидери решават трудна ситуация – нестабилност в Европа, тъй като за първи път те трябва да се справят с два военни конфликта едновременно. Правото на Израел да се защити ще залегне във финалния документ, както и във възможността да се отварят хуманитарни коридори за помощи на населението в Газа.

Информация: Антоанета Николова