Временният дом за задържане на чужденци в Любимец работи от 11 години

Намаляват фургоните във временния център за нелегални бежанци в Любимец заради по-малкото настанени там. Камера на NOVA влезе във фургонното селище от затворен тип, където в края на август се стигна и до бой между мигрантите.

Там се настаняват чужденци, които са влезли незаконно в България и се установява тяхната самоличност и минават скрийнинг и лекарски прегледи. След това те могат да поискат убежище и тогава минават в центровете на Агенцията за бежанците. Заради засиления мигрантски натиск през лятото бяха настанени около 2000 човека, затова и бяха ползвани допълнителни фургони. Тогава се стигна и до бой с пострадали, а причината беше храната.

Временният дом за задържане на чужденци в Любимец работи от 11 години. Мигрантите са зад високи стени и нямат достъп навън, докато не минат всички процедури по проучване и прегледи. По-голямата част след това искат от България убежище. Заради големият им броя това лято беше разкрита допълнителна фургонна инфраструктура.

Затварят допълнителните помещения за незаконно пребиваващи чужденци в Любимец

„Пиковият момент е на 28 август, когото имаше около 2520 настанени във всички домове на Дирекция „Миграция”, заяви Красимир Иванов, директор на дома за временно задържане на чужденци в Любимец.

В момента има под 700 чужденци. Затова допълнителните фургони няма да се ползват. На практика след затварянето на допълнителните фургони всички чужденци ще бъдат настанени в основния корпус, където има сгради с капацитет 300 и още фургони с капацитет 360 места.

Настанените в дома за временно задържане се оплакват от липса на лекар и храна. От Дирекция „Миграция” обаче обясняват, че такъв проблем няма. Именно борбата за храна стана повод за бой през лятото.
„При настанени 2000 човека на едно място е нормално да се появи някакъв скандал, ситуация, но при нас има изработени планове как се действа в такива ситуации”, посочи Иванов.

В дома се настаняват предимно афганистанци и сирийци и въпреки, че те нямат достъп извън него, местните хора не го приемат еднозначно. „Една идея по-спокойно, но все пак имаме нещо на ум, което ни притеснява”, каза Елена Миткова, жител на Любимец.

Напрежение в бежанския център в Любимец (СНИМКИ)