Според експерти срокът за въвеждане в експлоатация на новите мощности до 2033 г. е нереалистичен

Сумата от 500 милиона лева е първоначална инвестиция в строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви финансовият министър Асен Василев и уточни, че това са парите, които са били поискани от енергийното ведомство. На този фон, според експерти, срокът за въвеждане в експлоатация на новите мощности до 2033 година е нереалистичен.

След като вчера стана ясно, че държавата отпуска половин милиард за строежа на нови мощности, властта уточнени: „Ние сме осигурили сумата, която Министерството на енергетиката е поискало. Със сигурност държавата ще инвестира още средства, въпросът е на кой етап от проекта“, заяви Асен Василев.

Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Според председателя на сдружение „Български атомен форум“ сумата от 500 милиона ще се използва за подготвителни дейности.

„Включително лицензиране на площадка за 8-и блок, където трябва да се направят сондажи, да се лицензира в Агенцията за ядрено регулиране, че става за ядрена площадка, ОВОС да се направи“, заяви Богомил Манчев. На колко обаче ще възлезе общият проект за изграждане на двата блока - не е ясно.

„Това е много забавното, защото единственият блок, който „Уестингхаус“ са успели да построят за последните 30 години, е струвал 34 милиарда долара“, каза Явор Куюмджиев.

„Ако обърнат цената е 8 или 9 милиарда, за 10 години обикновено ще стигнем 15 милиарда, надявам се да е по-малко", допълни Богомил Манчев.

По думите на енергийния експерт Иван Хиновски, докато новите мощности изплатят цената си, е възможно токът за потребителите да се оскъпи.

Румен Радев: Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите – на тъмно (ВИДЕО)

„Вероятно след пускане в експлоатация ще има известно покачване в цената на електроенергията, но във всички случаи за страната ще е по-изгодно. Тя ще бъде повече енергийно сигурна“, заяви Иван Хиновски.

Що се отнася до срока за въвеждане в експлоатация на седми блок, експертите го определиха като оптимистичен. „2033 г. е един оптимистичен срок, но не е и непостижим", коментира Иван Хиновски.

Новите мощности ще се изграждат по технологията AP-1000. А това също повдигна дилема – защо е била избрана от Народното събрание, вместо от изпълнителната власт.

„Даже беше атакувано пред Конституционния съд и Конституционният съд реши, че това не е противоконституционно“, заяви Еленко Божков.