Шенгенското споразумение почти не съществува - няколко страни са затворили границите си заради миграцията, смята румънският президент

Аргументите на Австрия за блокиране на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство не издържат, тъй като тя е приела присъединяването на Хърватия. Това заяви президентът Клаус Йоханис в Брюксел.

„Продължаваме диалога по дипломатическа линия, но той става все по-странен, при положение че Австрия всеки път казва, че няма нищо против Румъния или България, но се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство, докато на същата среща одобри присъединяването на Хърватия. Така че аргументите са най-малкото несъстоятелни”, обясни държавният глава. 

Радев пред Йоханис: Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген

В отговор на журналистически въпрос в Брюксел Клаус Йоханис изрази мнение, че Шенгенското споразумение вече не работи и почти не съществува, тъй като няколко страни са затворили границите си заради миграцията.

„Дори в нашата зона, в източната част на Европейския съюз, няколко граници бяха затворени последователно. Някой може да констатира, че искаме да сключим споразумение, което вече не работи. Това е въпрос, който трябва да си зададем, а дискусията за Шенген е по-стара. Фактът, че Шенген има проблеми, е известен отдавна и от една страна има желание за модернизиране на Шенгенското споразумение, от друга има хора, които са против всичко, включително разширяването“, каза президентът на Румъния, цитиран от DG24. 

Йоханис: Ще пътувам до България, за да дадем сигнал, че сме готови за Шенген

Източник: Мартина Ганчева, БТА