Разказва „Дойче веле”

Изминаха повече от 600 дни, откакто Русия започна пълномащабната си война срещу Украйна, а сраженията не намаляват. В Харков - град близо до фронтовата линия, хората изглежда са се адаптирали към живота във война. Жителите поемат доброволни задачи, за да си помагат един на друг.

Докато десетки хиляди хора бягат от руското нападение над Харков, Йехор Хорошко решава да остане. „Много години живееш спокоен живот и когато изведнъж дойдат подобни дни, има хора, които се опитват да убият всички. Много е трудно да се изрази това чувство. Това е пълна несигурност във всяко отношение на живота ти”, казва той.

САЩ предоставят на Украйна военна помощ за 150 млн. долара

Харков се намира само на 40 км от руската граница и още през първите два месеца от инвазията се е превърнал фронтови град. Снаряди и ракети са удряли понякога десетки пъти в рамките на ден.  След като офисът му за информационни технологии е закрит, Хорошко продължава да работи. В рамките на една седмица след началото на пълномащабната война той и съпругата му отварят доброволческа кухня, в която готвят и събират материали за войниците. Наричат я „Кухнята на ада”. Почти 600 дни по-късно доброволците от кухнята продължават да приготвят хляб, борш и други украински ястия - сега предимно за отдавна нефинансираните болници в града.

Дмитрий работи четири дни в седмицата в гараж, където поправя коли, а през останалите три дни - в „Кухнята на ада”. Той приема тези дни като почивни, защото работи само по четири часа. „Какво да кажа? Някои хора са на фронта, а други - на домашния фронт, както се казва. И ние трябва да направим нещо”, е мнението му.

Мощни взривове счупиха част от прозорците на Хмелницката АЕЦ в Украйна

Доброволците приготвят около 1000 ястия на ден, като работят непрекъснато - без почивни дни и празници. „Момчетата на фронтовата линия нямат почивка. Руснаците не почиват, за да ни дадат възможност и ние да го направим... Когато правиш нещо, се чувстваш по-добре, отколкото когато просто седиш и четеш новини”, допълва Хорошко.

В Харков е по-спокойно, откакто през миналата година руските войски бяха до границата. Безпилотните самолети и ракетите с далечен обсег обаче продължават да отнемат човешки животи. На въпрос колко дълго според Хорошко може да продължи войната, той отговаря: „Това е много труден въпрос. Вярвам, че всички хора в Украйна искат да получат отговор на него. За нас победата ще дойде, когато на границата ни е безопасно. Ние не желаем нищо друго. Просто искаме да сме в безопасност в собствената си страна”.

В момента Хорошко и съпругата му живеят от спестяванията си, но според него „Кухнята на ада” може да продължи да доставя храна за неопределено време. Ежедневните разходи са ниски, казва той, когато се съсредоточиш върху нещата, които имат значение.