"Планираните нови ядрени блока ще са по-мощни от съществуващите", каза Димитър Куюмджиев

„Решението за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй” е правилно. Трябва да направим два ядрени блока”. Това заяви енергийният експерт Богомил Манчев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS след решението, обявено от премиера Николай Денков, за изграждане на двата блока на площадката на съществуващата ядрена централа.

Куюмджиев: Технологията AP 1000 е от второ поколение, в момента светът строи трето поколение атомни централи

Според него трябва да направим два ядрени блока, които да компенсират 80% от дейността на въглищните централи през 2035-38-ма година. „Дали икономиката ще продължи тези централи да работят тогава, това е друг въпрос”, каза Манчев. Според него са необходими и още два ядрени блока, които да заместят 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Със съществуващата си енергетика произвеждаме около 43 млн. мегаватчаса. От тях около 33-35 млн. мегаватчаса използваме за собствената си икономика и изнасяме около 8-9 млн. мегаватчаса”, каза Манчев и препоръча част от централите да са за студен резерв, защото: „всичко се случва”.

Хиновски: След либерализацията само уязвимите ще плащат евтин ток

Според Димитър Куюмджиев от Българския енергиен и минен форум също са необходими 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той потвърди, че планираните нови ядрени блока ще са по-мощни от съществуващите, те са динамични, но не могат да се мерят с маневреността на конвеционалните въглищни централи. Най-маневрени са водноелектрическите централи, допълни Димитър Куюмджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.