Лидери на партии настояват за отмяна на машинното гласуване

Извънреден Председателски съвет в Народното събрание след пристигнал доклад от ДАНС, според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините за гласуване и ги е записал с телефона си и след това на флашки. 

Заместник-министърът на електронното управление е на разпит в ДАНС

Тошко Йорданов, ИТН: Всички машини са компрометирани

„От доклада става ясно, че на 25-и - два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини”, посочи Тошко Йорданов от ИТН.

„Заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и сега само мога да подозирам къде са. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани”, категоричен е той.

„Помните ли записа на ПП как реалният им процент е 7 и как са изгърмели един проект на Слави и са взели един бутон? Този Стойнов веднага трябва да бъде арестуван. Прокуратурата трябва да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини”, допълни депутатът от ИТН.

Йоловски: Машините работят като принтери, сигурността на вота е гарантирана

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: По най-бързия начин трябва да бъде сезирана Прокуратурата

„Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че в Министерството на електронното управление заместник-министър е извършвал заснемане със собствения си телефон и след това е прехвърлял на флашпамет процеса по генериране на код, след като този процес два дни преди това е бил завършил”, обяви и председателят на ПГ н ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По този повод на Председателския съвет е поканена и вицепремиерът Мария Габриел, уведомен е и президентът Румен Радев. „По най-бързия начин трябва да бъде сезирана Прокуратурата”, коментира Атанасова. Според нея компрометирането на машинното гласуване може да даде основание за обжалване на изборните резултати.

Делян Пеевски, ДПС: Някой иска да открадне изборите в България

„Това е нечувано, което се случва. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Председателят на парламента ни запозна с това как зам.-министър си е заснел целия процес на сорскода и може да направи една голяма „ала-бала” в държавата”, е мнението на съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС очаква от „Продължаваме Промяната” да се разграничат от зам.-министъра и премиерът Николай Денков да освободи Михаил Стойнов и министъра на електронното управление. „Това е нечувано – някой иска да открадне изборите в България”, допълни той. 

Конституционалисти: Няма законова причина изборите да бъдат отменени

Костадин Костадинов, „Възраждане”: Още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван

„Още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван”. Това заяви председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов. Той призова да излезе решение на ЦИК, с което машинното гласуване да бъде обявено за „невъзможно”, а правителството да подаде оставка заради пробив в националната сигурност.

„В един момент се оказва, че един заместник-министър може да повтори цялата процедура, да заснеме всичко това и след това да си го занесе съвсем безпрепятствено”, допълни Костадинов.

Радостин Василев, независим депутат: Възможно е да се стигне до отмяна на изборите

„Днес сме изправени пред втори случай на предателство за националната сигурност, след записите, които аз изнесох. Трябва незабавно да бъде задържан зам.-министърът, който е осъществил тези действия, да бъде разпитан. Да не се окаже всичко накрая някаква постановка, за да бъдат унищожени машините и да бъдат отменени като възможност за гласуване. Аз лично съм разколебан в момента дали да гласувам с машина. Всичко това се случва заради корупционната сглобка на ГЕРБ и „Продължаваме Промяната”, посочи независимият депутат Радостин Василев.

Според него е възможно да се стигне до отмяна на изборите в неделя. „До днес смятах, че машините бяха най-честния и сигурен начин за гласуване. Смесеното гласуване наруши честността на изборите”, допълни Василев. По негови думи, ако се премине само на гласуване с хартия, ГЕРБ и ДПС ще печелят изборите 100 години напред.

Корнелия Нинова, БСП: Докладът на ДАНС потвърждава нашите съмнения, че през машините може да бъде манипулиран вотът

Докладът на ДАНС потвърждава нашите съмнения, че през машините може да бъде манипулиран вотът. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след извънредния Председателски съвет в НС.

ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС измислиха фалшивата новина, че се готвят манипулации с машинния вот

Христо Иванов, ПП-ДБ: Председателският съвет не е компетентен орган да провежда нито разследване, нито избори

Представители на „Продължаваме Промяната-Демократична България” нямаше на нито един от двата съвета. По думите на Христо Иванов председателските съвети не са орган, който да е упълномощен да реши подобен казус. „Председателският съвет не е компетентен орган да провежда нито разследване, нито избори”, подчерта съпредседателят на ДБ.