"Хиляда пациенти се нуждаят от диализа, информирани сме за над сто деца и бебета, които са в кувьози", казаха медиците

Медицински екип и десет камиона с хуманитарни помощи са влезли днес в Ивицата Газа от Египет през контролно-пропускателния пункт "Рафах", съобщи представител на палестинските гранични власти, цитиран от Ройтерс.

"Тази сутрин група от десет чуждестранни медици, както и десет камиона, натоварени с вода, храна и лекарства, преминаха от Египет в Ивицата Газа по суша през "Рафах", с което общият брой на влезлите камиони от началото на войната стана едва осемдесет и четири", заявява служителят, когото агенцията не назовава.

Турция спря плановете си за енергийни проучвания с Израел

В ход са задълбочени преговори с Израел, за да се осигури доставянето на повече хуманитарна помощ в блокирания от израелските сили палестински анклав, каза пред медиите в Женева Лин Хейстингс, координаторка на ООН по хуманитарните въпроси за окупираните палестински територии. Ивицата Газа е подложена на израелски въздушни удари, причинили смъртта на хиляди палестинци, след кървавата атака срещу Израел от страна на бойците на радикалното палестинско движение "Хамас" на 7 октомври, припомня Ройтерс.

"Ню Йорк Таймс": Нетаняху е отказал да подпише плана за сухопътната операция на Израел

"В допълнение към техническите детайли и въпросите по сигурността обсъждаме и политически теми", отбеляза Хейстингс. "Определено върху правителството на Израел има натиск по отношение на вътрешната му политика", добави тя. Все още не е постигнато споразумение за доставката на гориво в Ивицата Газа. Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че липсата на гориво застрашава животоспасяващи хуманитарни операции в анклава.

Отговорните служители се борят и с проблема с разпределянето на оскъдната хуманитарна помощ, която достига до жителите на Ивицата. "Знаем, че хиляда пациенти се нуждаят от диализа, информирани сме за над сто деца и бебета, които са в кувьози, така че правим всичко по силите си да подредим по важност задачите си според най-големите нужди", заяви Хейстингс.

НОВА ОПЕРАЦИЯ НА ИЗРАЕЛ В ГАЗА: Поразени са десетки цели на "Хамас" в окупираната територия 

Нетаняху заяви, че Израел подготвя наземна операция в Газа 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА, Иво Тасев