Съоръжението ще може да се използва от следващата седмица

Първият етажния паркинг в район "Надежда" има удостоверение за ползване. Очаква се включването на електричеството и от следващата седмица той ще започне работа. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която направи проверка на строежа на паркинга.

Монтират близо 30 камери за видеонаблюдение в Казичене

„Съоръжението е напълно готово, а възможностите са му големи - четириетажен за 310 автомобила, над 40 места за зареждане на електроавтомобили, места за хора с увреждания, асансьори и малък парк, който ще може да се ползва със свободен достъп през деня, а вечер ще се заключва, когато се застъпва охрана. Има и постоянно видеонаблюдение”, посочи Фандъкова.

Нов участък от бул. "Филип Кутев" облекчава трафика в центъра на София

Това е проект, който беше подготвен и изпълнен от общинското дружество "Общински имоти", посочи кметът. Тя допълни, че са превърнали дружеството в един добър инвеститор и стопанин, защото първо са инвестирали  в парк “Възраждане”, Аквапаркът също се стопанисва от тях, както и Минералната банята в Банкя. Средствата са осигурени както от собствени средства на дружеството, така и по финансовия инструмент от Министерство на регионалното развитие с нисколихвен дългосрочен заем, който ще се изплаща от приходите, обясни Фандъкова. Има възможност за почасово паркиране, както и за дългосрочно. 

Димитър Шивачев, изпълнителен директор на общинско дружество "Софийски имоти" ЕАД, обясни, че не се налага да карат хората да паркират на паркинга, защото интересът е много голям, вече 70% от закритите места са заети от абонати, посочи още Шивачев. Той допълни, че повечето сгради нямат предвидени гаражи и се надява паркингът да запълни тази листа.

По думите му ще бъде полезно и стимулирането на електрически автомобили, защото има налични 40 броя зарядни станции, които ще помогнат в тази перспектива. Шивачев обясни, че за бъдеще обмислят и добавянето на фотоволтаици. Той обясни, че месечният абонамент за открито място е 90 лв., а за покрито -100 лв. Шивачев допълни, че има възможност да се дават под наем и места със зарядни станции, които са на 120 лв. месечна цена. Строежът на паркингът е отнел 10 месеца и половина.

Източник: Николета Василева, БТА