Това заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър

„Хамас” поставя редица условия, за да позволи на хората да напуснат Газа. Това заяви днес Държавният департамент на САЩ на фона на усилията на Вашингтон да осигури безопасен коридор за пожелали да напуснат територията американски граждани и да бъдат освободени държаните от групировката заложници, предаде Ройтерс.

Израелска военнослужеща е освободена от плен

„Хамас” поставя редица условия, за да позволи на хората да напуснат Газа. Точно, както смятаме, че те трябва да освободят всички заложници, които държат, смятаме, че те трябва да позволят на всички американски граждани и другите чужденци да напуснат Газа, тъй като те на практика са принудени да останат там против волята си, защото „Хамас” не изпълнява своята отговорност да управлява своята страна на граничния пункт „Рафах”, заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Той каза още, че вчера в Газа са влезли 45 камиона с помощи, като с това общият им брой достига 150. По думите му има напредък по осигуряването на жизненоважни доставки с гориво за територията. Говорителят каза, че САЩ ясно са казали на Израел този уикенд, че комуникационните мрежи в Газа трябва да бъдат възстановени.

Телефонната и интернет връзката беше частично възстановена в Газа след продължило повече от ден прекъсване, което сериозно засегна спасителните операции, посочва Ройтерс.

Властите в Газа: Над 8300 са жертвите на атаките в Ивицата от последните седмици

САЩ също така осъдиха насилствените антисемитски прояви, за които беше съобщено в Русия. В населената преобладаващо с мюсюлмани руска република Дагестан млади мъже, развяващи палестински флагове, разбиха стъклени врати и тичаха из летището в столицата Махачкала, опитвайки се „да хванат” еврейски пътници от полет от Тел Авив.

Милър заяви, че Вашингтон осъжда случилото се и добави, че е видял видеозаписи, които по думите му изглеждали „като погром”. „Призоваваме руските власти публично да осъдят тези насилствени протести, да потърсят отговорност от всички замесени и да гарантират безопасността на израелците и евреите в Русия”, уточни той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че насилието е било предизвикано от „външно влияние” и че „зложелатели” са се възползвали от насилието в Газа, за да разпалят страстите на хората. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Украйна в „директна и ключова роля” в подготовката на „провокацията”. Украйна отрича да има каквато и да била роля в безредиците. Милър каза, че твърдението, че Украйна е виновна за случилото се е „абсурдно, очевидно”.

Източник: Владимир Арангелов, БТА