Творци и представители на културни институти излязоха с призив за финансова подкрепа

В Деня на будителите работещите в сферата на сценичните изкуства, в културните институти, библиотеки, читалища и театри излязоха на протест. Причината: обидно ниските заплати в сектора, които варират между 500 и 1100 лева. Около 11 000 души работят в сферата на културата у нас. Те настояват за достойни възнаграждения, като това може да се случи, ако се отделят допълнително 86 милиона лева от бюджета за 2024 г. Като тук не се залагат само средства за заплати, но и за ремонти и издръжка на театри и концертни зали.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

„Нашите искания, специално в сферата на музикално-сценичните изкуства, са повишаване на нашите унизително ниски заплати. Моята заплата е 1200 лв. и то отскоро. От няколко десетилетия сме близо до минималните възнаграждения. Искаме началните заплати в нашия сектор да започват от 2000 лв.”, настоя председателят на СС на КТ „Подкрепа” – Русенска държавна опера Ася Русева.


Протестиращите настояват за промяна на методиката на финансиране на държавните културни институти. „Една методика, която доказа своята неефективност. Нашата дейност от години е недофинансирана и много държим нашето мнение и нашите искания да бъдат взети под внимание при изработване на нова методика”, каза още Русева.

Пред Столичната библиотека недоволството си срещу, по думите им, унизително ниските си възнаграждения изразяват работещите в културните институти, читалищата, библиотеките, сценичните изкуства. Към тях се присъединиха и от Съюза на българските артисти.

„Става въпрос за 86 милиона лева. Ако вземем и ансамблите, и духовите оркестри, и музеите, и читалищата, ако сметнем какво са 86 милиона на 77 милиарда, ще видите, че говорим за по-малко от 1% допълнителни разходи, а този 1% е жизненоважен за работещите”, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Протестът на културните дейци: За какво настояват в Бургас

„Искаме поне 260 млн. да влязат в бюджета върху тези 350 млн., които са в момента. За да може наистина секторът да заработи и да функционира нормално. Не става въпрос само за заплати. Тук става въпрос за пари за дейности. Командировъчните се увеличиха с министерско постановление, но това по никакъв начин не беше отразено финансово в театрите”, посочи председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Диригентът Йордан Камджалов обясни, че много от заетите в сферата на културата са принудени да разнасят пици, да карат таксита и да работят по барове. „Това е абсолютно унижение. Сегашните будители са оставени да мизерстват и са хвърлени на произвола на съдбата. Това е едно самоубийство за нацията”, категоричен е той.

Репортер: Тоня Стоянович