Това се случва през пункта „Рафа” с Египет

Започна евакуацията на чужденците от Ивицата Газа, сред които има и българи. 19 души с българско гражданство се очаква да напуснат днес района да влязат в Египет, предаде БТА. Сред тях е и семейство с бебе на няколко месеца. Това ще се случи през пункта „Рафах”. Вратите му отварят за пръв път за хора, които искат да напуснат анклава, на 26-ия ден от войната между Израел и „Хамас”.

Напускащите са получили разрешение да влязат в терминала на пропускателния пункт към 7:45 ч. по Гринуич, след като египетските власти обявиха, че ще разрешат преминаването на близо 90 ранени палестинци и близо 450 чужденци и лица с двойно гражданство, предаде Франс прес.

Очаква се граничният пункт „Рафа” да отвори, за да пропусне ранени жители на Газа

По-рано ТАСС съобщи, че палестинското движение „Хамас” е публикувало списъци на лицата, които ще могат да напуснат Ивицата Газа през контролния пункт „Рафах”, като цитира изявление на организацията във Facebook. Списъците бяха публикувани през нощта и не са публикувани в официалните медии на „Хамас”, пише БТА. 

В публикуваните от палестинското ислямистко движение списъци има граждани на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, действащи в ивицата.

Споразумението между „Хамас”, израелските власти и Египет, което позволява на тежкоранени и чужденци да напуснат Ивицата Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар и в координация със САЩ, съобщава Ройтерс. Не се уточнява докога ще бъде отворен контролният пункт.

Източник: Асен Георгиев, БТА