Няколко линейки преминаха през пункта „Рафа”

Първите линейки с ранени цивилни вследствие на конфликта Израел - „Хамас” влязоха в Египет. Днес вратите на пункта „Рафа” отвориха за първи път отначалото на бомбардировките, пише News.sky и Reuters. Предвидено е да бъдат пуснати около 80 ранени и около 500 души – чужденци или хора с двойно гражданство. В Ивицата Газа бяха допуснати и 20 камиона с помощи.

19 души с българско гражданство се очаква да напуснат днес Ивицата Газа

Очаква се и 19 души с българско гражданство да влязат в Египет, предаде БТА. Сред тях е и семейство с бебе на няколко месеца. Напускащите са получили разрешение да влязат в терминала на пропускателния пункт към 07:45 ч. по Гринуич, след като египетските власти обявиха, че ще разрешат преминаването на близо 90 ранени палестинци и близо 450 чужденци и лица с двойно гражданство, предаде Франс прес.

По-рано ТАСС съобщи, че „Хамас” е публикувало списъци на лицата, които ще могат да напуснат Ивицата Газа през „Рафа”.

В публикуваните от палестинското ислямистко движение списъци има граждани на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, действащи в анклава.

Споразумението между „Хамас”, израелските власти и Египет, което позволява на тежкоранени и чужденци да напуснат Ивицата Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар и в координация със САЩ, съобщава Ройтерс. Не се уточнява докога ще бъде отворен контролният пункт.