Александр Гацак e напуснал територията на България

Заради дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България, със заповед на председателя на ДАНС, на руския гражданин Александр Гацак, акредитиран кореспондент в България на в. „Российская газета“, са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“, съобщават от ДАНС.

Москва ще предприеме ответни мерки заради отнетата от България акредитация на руски журналист
 
На 21 септември Гацак е призован за връчването на заповедта в „Дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно - в сградата на ДАНС. Той обаче отказал да се яви и се укрил в посолството на Руската федерация, съобщават още от агенцията. От ДАНС са потърсили съдействие от МВнР. Гацак е напуснал територията на България на 1 ноември, съобщават още от ДАНС.

Държавна агенция „Национална сигурност“ изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности, се казва още в съобщението. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение, завършват от ДАНС.

Позиция до NOVA изпратиха и от МВнР.

"В отговор на Вашето запитване информираме, че постоянната акредитация на кореспондента на руската медия ,,Российская газета" със седалище в София Александр Андреевич Гацак бе анулирана поради наложени спрямо същия принудителни административни  мерки от компетентните български институции. Със заповед на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е отнето правото на постоянно пребиваване на територията на Република България на руския гражданин.За горните обстоятелства Посолството на Руската Федерация в София бе уведомено с нота от МВнР", заявяват оттам.