"Искам оставката на заместник-председателя на ДАНС", заяви премиерът

Преди днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков направи аналогия с героя на Алеко Константинов Бай Ганьо. Денков използва метафората, за да призове към правилен избор. А по-късно обяви, че иска смяна на заместник-председателя на ДАНС, изготвил доклада, заради който гласувахме само с машини.

Дни след скандала с машините за гласуване премиерът видя в него скрит мотив. “Aз нямам съмнение, че това е активно мероприятие от групи, които не искаха машини. Искам оставката на заместник-председателя на ДАНС”, заяви Денков.

Премиерът не отговори конкретно дали подозира ГЕРБ И ДПС в това. Ако не бях премиер щях да ви отговора не политически, но сега тече разследване”, каза премиерът. 

ДАНС следи новата процедура по удостоверяване на машините

Предстои разговор след изборите и с министъра на регионалното управление след информацията, че е имало натиск към него за обществени поръчки от 640 млн. лв. от Кирил Петков и Божидар Божанов.

Премиерът не знаел защо министър Йоловски се налагало да бъде с охрана от НСО. Семейството му пък е с охрана от жандармерията.

За извеждането на българи от Ивицата Газа премиерът коментира, че е добре информацията да не се разпространява, тъй като е по-добре за самите хора, които са там на място. "Чух се с вицепремиера Мария Габриел преди няколко часа. Тя каза, че действат по случая, че има пълна информация, но е по-добре тази информация в момента да не се разпространява". За членството ни в Шенген Денков заяви, че ако депутатите работят както преди изборите - има голям шанс. 

Държавата ще води дело за собствеността на Руската църква в София

Премиерът каза още, че трябва да се проследи дали актът за собственост на Руската църква е издаден правомерно, тъй като по думите му има спорни моменти.

Цялото изказване на премиера гледайте във видеото.