Милиардерът участва във форум в Лондон, посветен на безопасно използване на изкуствения интелект

Изкуственият интелект може да доведе до изчезване на човечеството. Това коментира Илон Мъск, без да уточнява как това би могло да се случи в действителност. Собственикът на социалната мрежа X, позната като Twitter, изрази опасения, че изкуственият интелект идва с огромен набор от заплахи.

Във Великобритания се провежда първата глобална среща за безопасно използване на изкуствения интелект. В нея участват лидери на 28 водещи държави в областта на информационните технологии и представители на най-големите технологични компании в света, сред които Илон Мъск. Те са се събрали заради предупрежденията, че безконтролното използване на изкуствения интелект в един момент може да застраши човечеството. 

По думите му, не може да бъде създадена подходяща правна рамка за ограничение на рисковете, тъй като нито учените, нито лидерите разбирали достатъчно добре проблема. Малко по-късно Мъск взе участие в първата по рода среща на върха за безопасно използване на изкуствения интелект. Във форума, който се провежда в Лондон, участват държавни и правителствени лидери и професионалисти от технологичната сфера. 

БЪДЕЩЕТО НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ: Как може да се регулира употребата му и крие ли опасности

 „За първи път в историята на човечеството се сблъскваме с нещо, което ще бъде много по-интелигентно от нас. Така, че не ми е ясно дали ще успеем наистина да установим контрол над него. Мисля, че изкуственият интелект е един от екзистенциалните рискове, пред които сме изправени. Може би дори е най-неотложният. Опитваме се да създадем някаква рамка, в която да има трета страна, тоест независим съдия, който да наблюдава как работят водещите компании в сферата на изкуствения интелект и да ни алармира, ако има опасения за сигурността ни", посочва изпълнителният директор на социалната мрежа Х Илон Мъск.

На срещата на върха за безопасността на изкуствения интелект в Блечли парк, която е първа по рода си, присъстват повече от 100 световни лидери, технологични босове и учени. Делегатите постигнаха споразумение за глобално сътрудничество за това как да се управляват най-рисковите форми на изкуствения интелект, като става дума за така наречения „изкуствен интелект на границата на предела“ или много напреднали форми на технологията с все още неизвестни възможности. Споразумението бе подписано от 28 държави и ЕС.

Риши Сунак заяви пред BBC, че правителствата трябва да предприемат действия и фирмите с изкуствен интелект не могат да бъдат оставени „да си дават сами оценки на собствената си работа“. Крал Чарлз III пък заяви пред делегатите, че въпросът изисква „спешност, единство и колективно усилие“.