Смъртта на Исам Абдала е в процес на разследване

Factcheck съобщи след проверка, че не е вярно твърдението, че „Ройтерс“ прикрива кой е убил Исам Абдала – видеооператор от медията, който, заедно с други 6 журналисти, попадна в обсега на обстрел, докато отразява бойните действия между израелската армия и Хизбула по южната граница на Ливан.

В своите публикации „Ройтерс“ представят информацията, че операторът е убит в Ливан по време на ракетен огън, идващ от Израел, а разследването за причините още продължава.

Георги Марчев: Дали списъкът на "Миротворец" е с имена на хора за убиване, знаят само авторите

В интервю, публикувано в в YouTube канала „Хляб или свинец“ на 20 октомври 2023 г., Диляна Гайтанджиева невярно твърди, че „Ройтерс“ прикрива кой е убил оператора Исам Абдала в южен Ливан. 

Смъртта на Исам Абдала е в процес на разследване, а в своите публикации по темата, „Ройтерс“ представят информацията, че операторът е убит в Ливан по време на ракетен огън, идващ от Израел.

Първоначалният текст на „Ройтерс“ на 13 октомври 2023 г., достъпен с инструмента WayBackMachine, посочва, че техен опаратор – Исам Абдала, е убит, докато работи на южната граница на Ливан. Исам е бил част от екипа на агенцията в Ливан, който е осигурявал видео връзка на живо. 

Целия разговор гледайте във видеото.