Те ще започнат от 7 ноември

Предстоят тестове на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Те ще обхванат периода от 7 ноември до 29 ноември. Това се посочва в сайта на системата BG-ALERT.

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията на мобилните устройства.

Съобщение за тревога беше получено от хиляди българи. МВР: Не е изпратено от Vivacom

Те ще започнат от 7 ноември в област Габрово. На 14 ноември съобщения ще получат хората от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; на 15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; на 16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен; на 21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; на 22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област; на 23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. Тогава, в продължение на половин час - от 12:00 до 12:30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.