ГЕРБ се събира, за да реши продължава ли подкрепата за кабинета

След първия тур на изборите и два дни преди балотажа - сериозен трус в управляващото мнозинство. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че следващата сряда събира партията, за да решат дали ще продължат да подкрепят кабинета.

На този фон от Министерския съвет отклониха въпросите. От парламентарната група на „Продължаваме Промяната - Демократична България” бяха лаконични – „напоследък Борисов често се шегува”.

Борисов: Сглобката за мен не съществува, ще решим дали да продължим да работим заедно

За това, че така наречената „сглобка” трудно издържа в предизборната ситуация, стана ясно от думи на Борисов в Ловеч. Според него тя напълно се е счупила през последните две седмици. „Ще мине неделя, ние тогава ще решаваме. За мен сглобката в момента не съществува”, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Той твърди, че ПП-ДБ не се съобразяват с ГЕРБ. „Би трябвало в сряда да сме в парламента. С това си поведение, с това си буквално безпринципно призоваване всичко срещу ГЕРБ... Тепърва ще им гледаме сеира. И в сряда ще искат да им подкрепя бюджет. Ами няма да стане – отсега им казвам”, заяви Борисов.

В сряда лидерът на ГЕРБ има план да свика Националното съвещание на партията, където да решат остават ли в управлението. По-късно от Плевен той продължи: „И там ще преценяваме изобщо имаме ли нужда с хора, които плашат собствените си министри, да носим заедно отговорност”.

Сабрутев, ПП-ДБ: Напоследък Борисов често се шегува

„Сглобката” се е разпаднала. Щеше да е хубаво да звучи, ама да не е, а в случая тя се е разпаднала, но не знам защо – другото е много страшно, което следва, не ни се иска да го признаем”, добави Борисов.

На лидера на ГЕРБ отговори депутатът от „Продължаваме Промяната – Демократична България” Венко Сабрутев. „Напоследък господин Борисов често се шегува”, посочи народният представител.

Сабрутев отново сложи на масата нуждата от реформи. „Сериозните неща са, че ако не се направи реформа в службите, които с тяхното активно мероприятие успяха да откраднат вота на над 400 000 българи, наистина ще е трудно да се продължи напред. Вярвам, че това са предизборни страсти и всичко ще се уталожи след изборите”, заяви той.

Искането им обаче засега не среща подкрепа от ГЕРБ.

Как партиите в парламента реагираха на размяната на реплики

Сред парламентарно представените партии само „Възраждане” и ДПС коментираха напрежението във властта.

От „Възраждане” посочват, че още при формирането на правителството са заявили, че то е вредно и вече ГЕРБ започват да мислят като тях.

ДПС, които по важни въпроси са част от управляващото мнозинство в парламента, също излязоха с позиция на съпредседателя на парламентарната им група Делян Пеевски. Той призовава лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ да престанат с ултиматумите, защото след неделя ще трябва да седнат на една маса и да управляват заедно.

Пеевски смята, че нямат право на отстъпление от това да има евроатлантическо правителство. Съпредседателят на ПГ на ДПС призовава лидерите да си припомнят, че България е по-голяма от интересите на всяка една партия.

В днешния ден БСП и „Има такъв народ” не коментираха напрежението във властта.

"Възраждане": От първия ден на управлението на това правителство казахме, че то е нежизнеспособно и вредно