Близо 1 млн. души във Франция и Великобритания прекараха нощта без ток

Бурята „Киърън”, която бушува в Западна Европа от сряда вечерта, отне живота на най-малко 13 души и нанесе значителни щети. Редица пристанища бяха затворени, отменени са и много самолетни полети.

Още утре се очаква нова буря да връхлети западните части на Европа, този път тя носи името „Домингос”.

След като през цялата нощ над милион души във Франция иВеликобритания бяха без ток и комуникации, бурята достигна и Италия. Силно засегната е  област Тоскана, където жертвите са 6. Няколко души са в неизвестност. Италианската служба за гражданска защита каза, че за три часа се е излял 200 мм дъжд в района от крайбрежния град Ливорно, като заради пороя реките са прелели. На видеозапис се вижда също как водата отнася най-малко десет автомобила на наводнен път. 

За жертвите съобщи в социалните медии областният управител на Тоскана Еудженио Джани, като публикува и снимки от наводнени райони. 

Потопени остават много превозни средства, а заради проливните валежи, мащабни свлачища застрашават жилищни сгради. Река Бизенцио, северно от Флоренция, е преляла, очаква се тази вечер да прелее и река Арно, която минава през самата Флоренция, съобщи губернаторът на Тоскана.

Най-малко трима души са в неизвестност в Тоскана, а един човек е изчезнал в планините в област Венето, северно от Венеция. В други области бе обявена тревога и властите предупредиха, че бурята се насочва към Южна Италия. 

Общо седем души загинаха вчера при преминаването на бурята "Киърън" през Испания, Франция, Белгия, Нидерландия и Германия. Бурята разруши жилища, предизвика хаос сред пътуващите и прекъсна електричеството в много домакинства.

С придвижването на бурята бяха засегнати още Пиза и Муджело, където се наводниха болници. В Тоскана жп линиите и магистралите бяха прекъснати, а училищата бяха затворени. Стотици хора бяха блокирани без възможност да се приберат в дома си, включително и около 150 души блокирани в Прато, след като снощи бе спряна жп линия. 

Наводнения и отменени полети след проливен дъжд в Истанбул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кметът на град Прато каза, че е шокиран от силата на наводненията, ударили града през нощта. Рано тази сутрин жителите в района полагаха усилия, за да възстановят щетите.

"Удар в стомаха, болка, която носи сълзи. Но дори и след вечер и нощ на опустошение запретваме ръкави, за да изчистим и да върнем града ни обратно в нормално състояние", написа кметът Матео Бифони в социалните мрежи. 

Кметът на Флоренция Дарио Нардела каза пред "Скай Ти Джи 24", че река Арно, която минава през центъра на града, е стигнала първо ниво на тревога, като се прогнозира, че ще достигне най-високите нива по обяд. 

"Психологическият страх е голям, предвид че утре е годишнината от наводнението през 1966 г.", каза Нардела, визирайки наводнението, което уби 101 души и повреди или унищожи милиони произведения на изкуството и редки книги.

В южната австрийска провинция Каринтия, която граничи с Италия и Словения, вятър и проливни дъждове тази нощ доведоха до спиране на тока, блокирани пътища и свлачища. Около 1600 домакинства останаха без ток тази сутрин, предаде австрийската агенция АПА.

Стихията вече премина през Северна Франция и бреговете на Атлантическия океан, но силните валежи продължиха в някои региони, докато службите за извънредни ситуации възстановяваха щетите от предния ден.

В същото време Корсика, в Средиземно море, бе засегната днес от силни ветрове със скорост до 140 км/час, а за региони в Пиренеите на югозапад бяха отправени предупреждения за наводнения. 

Повече от половин милион френски домакинства останаха без електричество вече втори ден, най-вече в западния регион Бретан. Влаковете бяха спрени в няколко района и много пътища останаха затворени. Френският президент Еманюел Макрон се отправи днес към ударените от стихията региони Бретан, а премиерът Елизабет Борн отпътува за засегнатите части в Нормандия.

Източник: БТА, Анелия Пенкова