Според бившия говорител на служебния кабинет новото в политиката ще дойде през 2024 г.

Винаги се дразня, когато политиката се заменя с груба технология. Дали ще гласуваме с машини, или с хартиени бюлетини, за мен е неполитически въпрос. Това държавата трябва да го решава в движение, коментира в ефира на „Здравей, България” Антон Кутев, бивш говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Според Кутев зад отпадането на машинния вот на първия тур на местните избори стои целенасочена атака „от някои хора”, но не е ясно защо е извършена тя. „Аз мисля, че на тези избори никой не получи кой знае каква полза от това да се гласува само на хартия”, заяви Кутев.

Той каза още, че не очаква разпад на управляващото мнозинство, каквито намерения вчера заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов с намек за край на „сглобката”, от ПП-ДБ отговориха: Напоследък той често се шегува (ОБЗОР)

„Борисов е прекалено зависим, за да разваля сглобките просто така. Няма силата да го направи. Ако можеше да ги развали, нямаше изобщо да ги направи”, заяви Кутев.

Според него било възможно ново правителство в рамките на сегашния парламент, но при друг сценарий, в който ГЕРБ печели местните избори в София.

„Новото нещо ще дойде през 2024 г., защото политическите партии, особено по-старите - ГЕРБ, БСП и т.н., в момента не отговарят на политическия ландшафт. Теренът е различен. Просто ще възникнат много нови проекти. Тези кметски изори са важни, защото ще подадат новите лидери”, коментира Кутев.

Делян Пеевски: Престанете с ултиматумите! България е по-голяма от интересите на всяка партия

„Румен Радев, за да направи проект, трябва да излезе от президентството. Смятам, че той няма да го направи толкова рано, мисли с отговорност”, заяви Кутев в отговор на въпрос дали президентът ще застане зад нов политически проект.

По думите му Ваня Григорова има шанс да спечели балотажа в София. Кутев я определи като безспорно нов лидер в лявото. Даде пример и с кмета на Перник Станислав Владимиров, който получи голяма подкрепа още на първия тур.

Целия разговор гледайте във видеото.