По думите му кабинетът ще остане до 2026 година

Ако ГЕРБ бутнат правителството, ще допуснат огромна историческа и стратегическа за тях грешка. Това коментира президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев в студиото на „Здравей, България”. По думите му кабинетът ще остане до 2026 г., когато предстои голямата битка за бъдещето на страната ни.

„Ако бутнат правителството, ще дадат път на Радев. Всички демократично мислещи хора в България разбраха кой е той. И ще има големи съмнения за сътрудничество между Борисов и Радев. Това ще бъде пагубно за Борисов”, категоричен е той.

Плевнелиев подчерта, че живеем във време на силни геополитически ветрове и на променящ се световен ред. „България не бива да допуска тази историческа грешка, която допусна в края на Втората световна война, когато на едни салфетки се рисуваше кой накъде и нас червената армия ни пороби и ни инсталира комунистическия режим с 45 години последствия. Сега е същото, пренарежда се световният ред и трябва да се борим за нашата интеграция в демократичния запад”, настоя президентът 2012-2017 г.

По думите му, когато двете големи партии се сблъскат, от това печелят и двете. „Но „сглобката” не се чупи поради простата причина, че ако това стане, Радев взима властта и България отива наникъде. И те го знаят много добре. Така че, колкото повече се противопоставят едни на други, толкова те печелят от това”, поясни Плевнелиев.

Правилни ли са твърденията на анализатори, че има коалиция между ГЕРБ и ДПС, той коментира така: „ГЕРБ и ДПС са широкоскроени и успешни партии, които имат много дълга история, силни структури и бъдеще. Те си сътрудничат не само на национално, но и на локално ниво, но и се конкурират. Това сътрудничество и диалогът между ГЕРБ и ДПС ще продължат, което обаче не означава, че те единодействат по всички въпроси”.

Той е на мнение, че предстоят важни исторически реформи за България. „Като започнем от правосъдната реформа. Това правителство и това Народно събрание може да са всичко, но вършат огромна работа. Такова количество закони ние не сме видели да бъдат приемани с такава скорост от времето на госпожа Кунева и царя, когато България се ускори към ЕС. И реформата в службите няма да остане назад”, заяви президентът 2012-2017 г.

Балотажът в София

Изборът е между Силициевата долина и „Мини Марица” – така той коментира битката за София на предстоящия балотаж, като подчерта, че избира Силициевата долина.  

„Апелът ми към всички в ГЕРБ е наистина да разберат, че този избор е изключително важен. Избираме между Европа и Азия, между Европа и Русия. Нека да погледнат кой стои зад кандидатурата на Ваня Григорова – комунисти, националпопулисти, социалисти, с които ГЕРБ са се заклели никога нищо да не правят. Като капак на всичко стоят и русофили, които са управлявани от човек, който не само е награждаван от Путин, но е и разследван за държавна измяна”, подчерта Плевнелиев и добави: „Госпожа Григорова по никакъв начин и никога не се е дистанцирала от тези хора, които я подкрепят. Тук няма място хората от ГЕРБ да се чудят кого да подкрепят”.

По думите му всичко, което се прави в момента, е част от социален инженеринг. „Борисов първо каза да се гласува по съвест, после говори за държавна собственост и държавна сигурност. Според мен и двете се символизират от един кандидат. Защото зад него, освен че е държавната собственост, са и всички методи на Държавна сигурност, плюс всякакви членове на Държавна сигурност, интегрирани в профсъюзи, комунисти, социалисти, фашисти и тем подобни”, каза още президентът 2012-2017 г.

Според него в София правилното решение е проевропейските и продемократичните сили да се обединят. „За да не допуснем Путин да превземе нашата столица, а оттам някой ден - и цяла България да падне. Разговорът е преди всичко геополитически. Изборът, който прави София, ще направи и България”, подчерта той.

Плевнелиев прогнозира, че 2026 г. ще бъде тежката година, в която всичко в България може да се промени. „Всичко в момента води в тази посока. Това е годината, когато ние ще видим амбициите на Радев като най-висшия представител на русофилството и руските хибридни агресии в България да вземе своите решения. Тогава свършва президентският му мандат. Той прави модела „СИРИЗА”. Атакува всяка политическа партия, която би могла да стане силна, за да може да държи партиите разделени. За да може през 2026 година, с неговата амбиция, вече да бъде министър-председател, плюс кмет на София, който идва от средите на русофилите в България”, е мнението му.

Целия разговор гледайте във видеото.