Флотът на САЩ няма да ни уплаши, каза той

Лидерът на ливанската "Хизбула" предупреди за възможна ескалация, докато неговата милиция участва в трансгранични боеве с Израел. В първата си реч от избухването на войната Хасан Насралла каза, че всички възможности на ливанския фронт са отворени, предаде "Sky news".

Той заяви, че разположените в Средиземноморе военни кораби на САЩ няма да ги изплашат.

Насралла не обяви, че "Хизбула" е напълно ангажирана във конфликта между Израел и "Хамас" и предупречи, че боевете на ливанско-израелската граница "няма да бъдат ограничени" до мащаба, наблюдаван досега, и че всички опции са "на масата".

Насрала отхвърли всякакви предположения за участие на "Хизбула" в атаката, предприета от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и допълни, че тя е била "100% палестинска". Той отдаде почит на ливанските и палестински "мъченици", убити в конфликта.

Заради "Хизбула": Израел е в "много висока степен на готовност" по границата с Ливан

В петък, израелският премиер Бенямин Нетаняху изключи възможността за временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, докато заложниците, държани от "Хамас", не бъдат освободени. „Казвам на нашите врагове на север, не ни изпитвайте, ще платите скъпо“, добави той.

Насрала е водещ глас в регионален военен съюз, създаден от Иран за противодействие на САЩ и Израел, известен като „Оста на съпротивата“. Обръщението му идва, след като "Хизбула" вчера организира атака срещу Израел. Той твърди, че е нанесъл 19 едновременни удара по позиции на израелската армия и е използвал експлозивни дронове за първи път. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК