Двете страни по казуса имат разногласия от месеци

В решаваща фаза са преговорите между правителството на Кипър и компанията „Шеврон" за експлоатацията на първото кипърско газово находище „Афродита". Високопоставен представител на американския гигант ще се срещне с президента Никос Христодулидис и министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу.

Директорът на „Шеврон" за проучване и производство за Близкия изток, Африка и Южна Америка Клей Неф се намесва само часове преди в неделя да изтече крайният срок за разрешаване на спора между Никозия и компанията за разработване на находището. Продължаващите разногласия са по технически и икономически параметри на актуализирания план за развитие на кипърското газово поле. През май „Шеврон” представи новия вариант на правителството в Никозия за одобрение, но то го отхвърли в края на август.

КЕВР РЕШИ: 36% поскъпване на газа за ноември

Приоритетът на Кипър е да защити собствения си национален интерес и постигането на енергийна независимост, както и да гарантира евтина енергия за гражданите, коментира през седмицата енергийният министър Папанастасиу. Според него с новия план международният консорциум иска да намали разходите и инвестициите си и да увеличи максимално печалбата си.

Находището „Афродита” бе открито преди 12 години и е с прогнозни запаси от около 125 млрд. куб. метра природен газ.