Причината е нежеланието му да освободи заместника си

Изпратих мотивите си до президента за освобождаване на Пламен Тончев като председател на ДАНС. Докладът с тези мотиви ще бъде публикуван. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

"Очаквах председателят на ДАНС да представи мотивирано предложение за освобождаване на зам.-председателя Денев. Той е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу използването ѝ за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията", заяви той.

По думите му справката е в нарушение на закона. "Това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си, затова изпратих мотивите си за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС. Освен незаконната намеса на агенцията в местните избори, мога да посоча още няколко причини за това си искане. България влезе в сивия списък за пране на пари, а основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета за борба с изпирането на пари, е ДАНС. Персонална отговорност носи председателят. Очевидно не се е справил с функциите си", заяви Денков. 

Според него при сегашното ръководство на ДАНС не може да бъде гарантирана устойчивостта на системата за защита на националната сигурност. "На 30 май ДАНС излезе с позиция, с която направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември позиция, в която се съдържат политически оценки спрямо политически фигури. Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет. При протестите в сектор "Енергетика" не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС, а имаше необходимост от такава. Неприемането на годишния доклад на ДАНС от 2022 г. е прецедент. Това означава, че агенцията не е отговорила на очакванията на НС", подчерта премиерът. 

Относно бъдещето на "сглобката" той посочи, че след балотажа на среща ще бъде решено какво ще се случи с нея.

„Нека да свърши вторият тур и ще седнем на масата с партньорите, за да видим как ще продължим”, каза Денков.

Премиерът отговори и на заплахата на ГЕРБ, че няма да подкрепят бюджета, ако отношенията им не се оправят.

„Аз доста бих се учудил, ако някой не подкрепи бюджета при идващата зима. Аз не вярвам някой да си позволи да не подкрепи бюджета”, каза Денков.