Пороен дъжд и ураганен вятър удариха и Родопите

Загинали и пострадали при силната буря, която преминава над страната. Тя се дължи на студен фронт, предизвикан от циклона „Киърън”. Сериозни проблеми имаше в централните и източните части на страната, където се развиха мощни гръмотевични бури.

Две жертви след бурята в Шуменско. В село Развигорово паднала стена е затрупала 51-годишен мъж. Той починал на място. 
Друг мъж на 67 г. от Велики Преслав, пък починал след като отишъл в покрайнините да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е стъпил върху скъсан електрически кабел.
66-годишна жена пострада след като дърво рухна при буря в самия Шумен. Клоните са паднали върху нея, а минувачи са помогнали да излезе. В болницата е установено, че е с фрактури.,

От „Моята новина”: Паднали дървета и наводнени улици в цялата страна след пороите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Друга критична точка беше край Силистра. Само на 10 км. от града се е образувал смерч. Той е преминал през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово. Повредени са множество покриви, паднали са стълбове и дървета. Няма пострадали хора.

В столицата в квартал „Изток” Александра Иванова открива колата си премазана от дърво. Въпреки че има застраховка, ще търси правата си и в съда.
„Слушах дъжда и как някой реже, реже нещо и сутринта буквално - изненада. В квартала не се поддържа абсолютно нищо. За пореден път пада дърво, непрекъснато подаваме сигнали, цялата гора е в паднали дървета, които са опрени едно в друго, паркът не е поддържан от може би над 40 години”, посочи Иванова.

Пороен дъжд и ураганен вятър удариха и Родопите. Имаше десетки сигнали за паднали дървета по главни пътни отсечки. Най-тежка беше ситуацията на главния път Пампорово-Смолян. Бурята е повалила огромни борове, които падайки затвориха цялото платно. Паднали дървета запушиха и главния път Смолян Рудозем.

БУРЯТА „КИЪРЪН”: Продължава да расте броят на жертвите в Западна Европа

Бедствено положение беше обявено в с. Лъвино. 150 къщи са с отнесени покриви или частични повреди по конструкциите на сградите, има срутени гаражи и паднали стълбове. Още от обяд е започнало разчистването и възстановяването на щетите по електрозахранването. Пострадали са трима души.

„Влязох в кухнята и вратата не се затваряше от вятъра. Аз я натисках, но се пукнаха прозорците”, разказа Фатме Селим, потърпевша.

„Имахме заседание на кризиния щаб. Има решение за извънредно положение за село Лъвино”, посочи Белгин Шукри, кмет на гл. Исперих.

Двама загинали след бурята в страната

Почти бедствено положение в района на Смолян заради бурята, която се разрази в събота по обяд.  Силният вятър и дъжда прекъснаха електрозахранването и затрудниха движението между Пампорово и областния град. Няма бедстващи или пострадали хора.

По данни на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението” 13 села са без електрозахранване. Около обяд и паднали клони спряха движението на главния път между Чепеларе и Пампорово.

„Беше много страшно . Наистина беше много страшно . Духаше много силен вятър
Имаше много пороен дъжд. Надявам се, че всичко свърши. Тук в планината е страшно”, обясни Галя Маринска, жител на с. Широка лъка.