В селото е обявено бедствено положение

Продължава борбата с последствията от бурята, която премина в събота през Северна и Североизточна България. Двама души загинаха, а десетки населени места все още са без ток заради паднали дървета и пречупени стълбове на електропреносната мрежа.

Отнесени покриви, разрушени огради, прекършени електрически стълбове, това са последствията от торнадото, което само за 2 минути опустоши Лъвино в събота. Възстановяването на населеното място ще отнеме време. Бурята е била изключително силна, а хората споделят, че са видели черен вятър. Само две минути след разразяването на бурята се е стигнало до огромните щети. Кметът на Исперих обяви, че три екипа ще описват щетите.

От рано тази сутрин повечето хора сами започнаха разчистване на отломките. Покривът на къщата на семейство Иванови буквално излетял в съседния двор.
„Всичко е разрушено, дойдоха колеги на синовете ми, за да помогнат”, разказа Цветелина Иванова. По думите на Милко Иванов цялата чисто нова постройка е отнесена в съседния двор.

Десетки доброволци се събраха в селото, за да помогнат. Сред тях и спасителят на щъркели Сафет Халид. Той заяви, че ще помогне с материали и с каквото е нужно. С труд и техника доброволци влязоха в най пострадалите къщи. Жена, чийто дом е пострадал разказа, че щетите за къщата са огромни.

Ще бъде открита дарителска сметка в помощ на населеното място. Хората се нуждаят най-вече от строителни материали,  за да могат поне частично да възстановят домовете си преди зимните студове.

Щети има и в Родопите. Там паднали дървета блокираха движението по основни пътища, все още има и села без ток.

„Ще бъде направен оглед и опис на щетите. Своевременно ще бъде изпратен протокол до Комисията по бедствия и аварии. Ще направим всичко възможно още днес да приключи огледът. При нужда екипите ще работят денонощно. Почти всички пострадали пренощуваха в домовете си”, каза кметът на населеното място.

Началникът на районното управление на полицията в Исперих каза, че е създадена добра организация. „Осигуряваме непрекъснато полицейско присъствие, докато не се възстанови нормалността в селото”, добави той.

"Без къща съм, на улицата съм, няма къде да спя, вътре не се влиза. Всичко падна и стени и тавани, всичко е на земята, защото заваля дъжд", каза Кадифе. 
В с. Лъвино е обявено бедствено положение.

Изборният процес в Русе протича нормално. Активността е около 16%. Четири машини от 202 секции не са сработили, проблемите при две от тях са отстранени, а в останалите секции изборите продължават с хариена бюлетина.