Къщите им близнаци се рушат

Догодина се навършват 160 години от рождението на Петър Дънов. В същото време къщата му на ул. "Опълченска" в София се разпада. Същата къща-близнак е и домът на Георги Димитров. Как се преплитат минало и настояще – и близки ли са били учител и вождът на нацията. Обща забрава или общо спасение очаква къщите на тези противоположни фигури от българската история – в „Историите на Мария Йотова“.

"Къщата беше част от моя дипломен проект. Сградата-близнак е строена от две сестри - майката на Димитров и нейна сестра. След време южният близнак е продаден на друг наемател. Двете сгради не могат да бъдат отделени, трябва да бъдат реставрирани или разрушени заедно. Северният близнак има сериозни течове, а южният е с провиснал еркер. Петър Дънов наема къщата, когато е на около 40 г. Живее 21 години в този дом. Почти през цялото време Димитров и Дънов са били съседи", заяви арх. Данка Василева. 

Последователи на Петър Дънов посрещнаха Слънчевата нова година (ВИДЕО+СНИМКИ)

За министерство на културата сградата е с отпаднала необходимост, а за парцела има инвестиционни намерения за изграждане на търговски комплекс.

"След Септемврийската революция Георги Димитров е бил преследван, но се връща в родния си дом да види майка си. Там идва полиция и той бяга през покрива в дома на Дънов, когото моли да го спаси. И той го прави. Като идва 9 септември  Димитров се отблагодарява. Дънов умира през декември 1944 г., когато Димитров е в Москва. Но след като от "Бялото братство" му пишат телеграма, той разрешава Дънов да бъде погребан на поляните в местността Изгрева, където Учителя чете много от беседите си", заяви Петър Вангелов от "Бялото братство". 

Повече гледайте във видеото.