Ползите от плащането на ПОС терминал са многобройни както за клиентите, така и за търговците

В този момент, докато четете тези редове, се извършват милиони плащания на ПОС терминал в големи търговски центрове и в малки магазинчета, на фермерски пазари и в отдалечени краища не само на страната ни, но и на света.

Замисляли ли сте се какво се случва в тези няколко секунди от доближаването на картата ви до устройството и надписа „одобрена трансакция”?

Снимка: iStock

Митко Павлов, водещият на нашата съвместна поредица с Банка ДСК „На „ти” с парите”, вече знае и по своя неповторим начин споделя във видеото горе.

Ние само ще отбележим най-важните моменти, които се случват между „ще платя с карта” и „платено е”:

● Разчита се информацията от вашата карта - към коя банка е, има ли достатъчно пари, за да се извърши плащането

● Нарежда се теглене на сума от картата

● Информацията за това се изпраща до банката-собственик на ПОС терминала.

● Данните за постъпилата сума се отразяват в сметката на търговеца.

● Изпраща се сигнал до ПОС терминала, че транскацията е успешна и се отпечатва касов бон и бележка за извършеното плащане

За да може да се поддържа цялата система от ПОС терминали, информационни мрежи и банкови операции, банките удържат малка такса от всяка платена сметка.

Комисионата зависи от типа карти (дебитни, кредитни, бизнес) и зоната на издаване на картата (от банката собственик на ПОС терминала, други БГ банки, от ЕС, извън ЕС).

Това е така заради различните такси, които банките имат към картовите организации Visa, Mastercard и Борика.

Снимка: iStock

Ползите от плащането на ПОС терминал са многобройни както за клиентите, така и за търговците.

Знаете ли например, че човек е склонен да плаща повече, ако му се предложи плащане с карта? Това е така, защото в картата разполагаме с всичките си налични средства, а не се ограничаваме само до онези, които са ни в джоба.

Ако в два магазина има едни и същи стоки, повече оборот ще регистрира онзи, който предлага и плащане с карта, защото така е по-удобно на клиентите.

При плащане с карта всяка трансакция се регистрира и в случай на грешка лесно може да се проследи къде е била грешката и парите да се възстановят в пълен размер. Когато дадете погрешка повече пари на ръка на търговеца, е невъзможно да докажете това свое действие после.

Какви са другите предимства на плащането на ПОС терминал, вижте в поредицата ни „На „ти” с парите” във видеото