Някои неща в изявлението на Денков в петък вечерта бяха смущаващи, каза президентът

Президентът Румен Радев посочи като основен проблем на отминалите избори ниската  избирателна активност.  Изборите минаха, но след тях остават проблемите, с които ще трябва да се справят новите кметове. Първият - малкото гласоподаватели, които отидоха до секциите на втория тур. Така президентът обобщи резултатите от местния вот. „Искам да поздравя гражданите, които излязоха да гласуват. Поздравявам и новите кметове и общински съветници за победата. Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро. Това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която влече и понижена легитимност”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в понеделник. 

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА: Радостин Василев пусна запис, опонентите му отговориха (ОБЗОР)

Държавният глава коментира и искането на премиера Николай Денков да бъде освободен шефът на ДАНС и каза, че ще се запознае с мотивите. „Реалните мотиви са известни отдавна. Чухме ги в онзи запис и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него”, каза Радев. Той посочи, че в Закона за ДАНС е записано с какви основания може да бъде освободен председателят на агенцията. 

„Сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на премиера самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”, коментира Радев.

 Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС 

„Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа. От мотивите, които представи министър-председателят в своето изявление в петък вечерта, по-скоро остави впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона”, каза Радев. 

Според мотивите на Министерския съвет, Пламен Тончев с действията си бил показал, че е политически пристрастен и демонстрирал нежелание за справяне със задълженията. Всичко това се случи след като председателят на ДАНС не изпрати предложение за освобождаването на заместника му Деньо Денев заради подписа под справката за нарушения с машините преди първия тур на изборите. С което, според правителството, Агенцията е свалила доверието към изборния процес. 

„Аз мисля, че правителството и премиерът трябва да насочат вниманието си преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажът на изборния процес”, коментира още президентът. 

„На председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента и той излага факти. Откога излагането на истината е политическо говорене? Освен това, някои неща в изявлението на министър-председателя са смущаващи. Например това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците. За мен това е неразбиране на ролите и задачите на ДАНС. Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи и основателни социални искания и протести. Също така, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите? Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо че на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС. И да не забравяме, че ДАНС е информационна контраразузнавателна агенция, тя е предоставила информация. Интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея доведе до този скандал”, каза президентът.

„Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са 1, 3 или 70 накуп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия”, заяви Радев. 

Своето несъгласие с искането за обезглавяването на ДАНС показа в изборната нощ и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му, премиерът Денков не съгласуват решенията си с ГЕРБ, въпреки че са партньори. „ДАНС, ДАНС, ДАНС - едно и също. Защо ДАНС – ами защото осветлили един зам.-министър как си снима с телефона машините за гласуване и затова трябва да изгорят от ДАНС, защото този трябва да остане за министър и искал да продължи да си снима, ми да не  съм го карал да ходи снима”, каза Борисов.  

При завръщането си от Израел премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел обявиха, че сред задържаните от "Хамас" има и двама души с български произход. От съображения за сигурност не посочиха нито пол, нито възраст.