Премиерът отговори и на думите на президента Румен Радев

Сред отвлечените от "Хамас" 240 души са и двама с български произход. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, веднага след края на визитата им с премиера Николай Денков в Израел.

"За нас беше важно, че се срещнахме със семейства на заложници и стана ясно, че има двама заложници с български произход. В този момент това е информацията, която можем да споделим. Продължаваме, заедно с Израел, да правим всичко необходимо, за да се стигне до освобождаването на заложниците”, каза вицепремиерът. 

„В момента, в който имаме повече информация и тя няма да застрашава живота на заложниците, ще споделим повече детайли”, добави Габриел. 

Тя определи посещението им в Израел с думите - солидарност, благодарност и координация. "Така бих определила трите ключови послания, които днес с премиера Денков предадохме на държавата Израел и народа ѝ. Искам да благодаря за топлото посрещане и да изразим още веднъж своята солидарност с Израел. Координацията трябва да продължи по отношение на усилията ни да не се достигне до регионална ескалация". 

Радев: Когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истерия

"Една от целите беше да изразим подкрепа към държавата Израел, затова, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения. Точно преди 30 дни Израел беше нападнат по изключително жесток начин", заяви Денков. 

Той посочи, че България ще продължи да помага с каквото може. "От друга страна не трябва да се позволява да се смесват терористите от „Хамас” с палестинското население, в което цивилните граждани също имат своите права. Една от целите днес беше да се уверим, че израелското правителство взема всички мерки, за да раздели терористите от невинното население. Това също получихме като уверение. Ще продължаваме да помагаме с каквото можем и на двете страни".

Денков отговори и на думите на президента Румен Радев. "По отношение коментарите на президента нека да погледнем фактите - първия е, че всички ръководители на служби са назначени еднолично чрез неговите служебни правителства. Ако ще използваме термини като "овладяване на службите", единственият, който може да го е направил е президента. 
Втори факт - досега не съм поискал да се смени някой от ръководителите на службите, защото нямаше причина. Но днес има", коментира той. 

Денков към Нетаняху: Имате пълната ни подкрепа. С вас сме (ВИДЕО)

Реакция дойде и от президентската институция. "По най-бързия начин, с тяхно желание, разбира се, ако има връзка с тях е да получат български документи. Смятам, че като институции това е най-малкото, което можем да направим в много бърз порядък, преминавайки през цялата процедура. България участва в различни институции, международни форуми, нива, навсякъде тя трябва да поиска освобождаването на своите граждани, ако те вече са с български документи", заяви Илияна Йотова. 

При срещата си със своя израелски колега, премиерът Николай Денков изрази съчувствието си към Израел, но и тревогата за случващото се с цивилните палестинци в Газа.
"Изключително важно е всички заложници да бъдат освободени възможно най-скоро. В същото време ние сме сериозно загрижени за това, което се случва в Ивицата Газа", посочи Денков.

"Мисля, че ние водим не само нашата война, но и битка на цивилизацията срещу варварството", каза Нетаняху. 

Николай Денков предложи убежище на пострадалите. "Ако има деца, които са пострадали в това нападение или в техните семейства някой е загинал, ние сме готови да ги поканим да бъдат за някакъв период тук, в България", добави той. 

Новината за заложниците дойде по време на молитвата в софийската синагога, организирана по повод 30-ия ден от началото на насилието в Израел.