Близо 70% от газовите наличности в Европа са под формата на втечнен природен газ

Подземните газохранилища в Европейския съюз са пълни средно на 99,55% към 5 ноември, показват последните данни на специализираната платформа „Aggregated Gas Storage Inventory” (AGSI). Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 98 на сто. Според данни на „European Gas Analytics” в Европа близо 70% от газовите наличности са под формата на втечнен природен газ.

В ЕС най-запълнени към момента са хранилищата в Германия, Испания и Франция. Специализираната платформа отчита запълненост от 100,03% на германските съоръжения. В Испания газохранилищата също са изцяло запълнени - на 100,36%, а тези във Франция - на 99,88%. Според асоциацията на операторите на газохранилища в Германия 100-процентовата запълненост отчита капацитета на съоръженията при референтни условия. Ако газът се охлади, обемът му намалява и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100%.

Премиерът: „Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит

По-рано този месец „Файненшъл таймс” съобщи, че пълните газохранилища подтикват европейските енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене.

Съгласно европейския регламент относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от ЕС бе въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90 на сто от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.