Съдействаме максимално на тамошните власти за позитивно развитие на ситуацията с похитените, коментира той

Политическото напрежение у нас, което в последните два дни успя да обхване и темата за войната в Газа. След посещението на премиера Николай Денков стана ясно, че сред заложниците на „Хамас” има двама души, чието потекло води от България. Тази тема също доведе до търкания между „Дондуков” 1 и 2.

Макар и вече да е ясно, че сред заложниците на Хамас има и двама граждани от български произход, информацията за тях продължава да е много ограничена.
„Двама от заложниците на „Хамас” са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията". Така премиерът Николай Денков коментира въпроса за вицепрезидента Йотова, която попита вчера, дали заложниците с български произход имат и български паспорти.

За похищението им българското правителство и служби знаят обаче не от вчера. Той подчерта, че преди две седмици не е знаел за български заложници, каквато информация се появи в медиите. "Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел”, категоричен е Денков.

 Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС 

По темата в понеделник коментар направи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която заяви, че може да се помогне с български паспорти на отвлечените.
"Г-жа Йотова знае, че всичко, което можеше и трябваше да бъде направено, вече е направено", посочи Денков. 

"Всичко, което е трябвало да бъде свършено от страна на президентската институция ви гарантирам, че е направено. От тук нататък смятам, че не е излишно по този казус да има повече дискретност. Това не е казус, който може да служи за ПР действия", отвърна Йотова.

Премиерът коментира и въпроса с искането да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев. „Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус, толкова по-добре”, подчерта Денков. И допълни: „Това, което мога да направя, е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е на правителството и лично моя. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента”.

Един от поводите за поисканата оставка беше отказът на Пламен Тончев да освободи заместника си Деньо Денев заради скандала с машините в деня за размисъл преди първия тур. Днес пък предстоял разговор между премиера и министъра на електронното управление Александър Йоловски.

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, той посочи: „Надявам се, че ще се стигне до ротацията, защото имаме програма, която трябва да изпълним. Дали ще стана премиер зависи от това дали има ясно разписани приоритети – повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 г. Тогава с удоволствие бих се включил отново”, посочи той.

"Трябва да има лидерска среща, за момента не знам дали такава е насрочена. Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък“, призова премиерът.