Премиерът отговаря на въпроси на граждани във Facebook

Трябва да се търси смяна на състава на Централната избирателна комисия. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание, каза министър-председателят Николай Денков в живо включване във Facebook страницата на Министерския съвет, в рамките на което премиерът отговаря на въпроси на граждани.

"ЦИК не се справи с провеждането на изборите. Те са колективен орган, не подлежат на административна и наказателна отговорност директно, но за това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК. Този състав е от времена на друга политическа конфигурация и не отразява реалността в момента", посочи той. Сега не трябва да се търси смяна на министри, каза още той, визирайки министър Александър Йоловски, който ръководи Министерството на електронното управление. "Скандалът с машините преди първия тур на местните избори трябва да бъде изчистен, но смяна на министри, които си вършат професионално работата, в момента не стои на дневен ред", категоричен бе Денков.

"Председателят на ДАНС прикрива нарушение на Закона за класифицирана информация от неговия заместник. Това е сериозно нарушение. Отделно става дума за политически пристрастия, на което председателя на ДАНС няма право. Мотивите за исканата оставка на Тончев са много сериозни. Президентът няма никакво право да отказва това искане. Защото той пречи да изпълнявам задълженията си. Доводът, че някой иска да овладее службите е несъстоятелен, защото когато се назначава следващия човек той трябва да бъде съгласуван с Президента. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да мога да си върша работата. Президентът Радев трябва да подпише и ще го направи. Ако това не случи означава, че ако нещо се случи в сферата на националната сигурност той ще носи отговорност", обясни Денков. Според него президентът надвишава правомощията си и това е пречка за работата на правителството. Денков изрази надежда, че този проблем ще бъде осъзнат и ще се стигне до диалог.

"Това, което ще направим през следващите месеци е повишаване качеството на живот, за да искат хората да живеят и да работят в България и да се върнат тук. В последните две години има значително увеличение на социалните разходи. Има много сериозен пакет, който беше осигурен и ще продължи да се осигурява. Има и допълнителни средства за заплати. Трябва да бъдат приети данъчните закони, за да може да направим бюджет, който да отчита реално приетите такива. Очаквам той да започне да се обсъжда от другата седмица", посочи още премиерът. По негови думи ще има грижа и за служителите в Националната статистика, като част от средствата са заделени, за да се компенсира изоставането през последните години.

На въпрос за актуализацията на пенсиите премиерът посочи, че това се очаква в средата на 2024 г. с около 11%. „Така хората ще получават коледни добавки всеки месец“, заяви той.

„Има три основни критерия за влизане в еврозоната. Единственият, по който сме извън правилата, е инфлацията, която е по-висока. Но и тук има прецеденти – Хърватия беше приета в еврозоната, без да изпълнява този критерии. България може да изиска преглед, за да покаже че няма проблем с финансовата стабилност“, каза Денков.

"По отношение на Шенген, това което правим се оценява високо от всичките ни партньори. Имаме сериозно намаление на потока от мигранти. Имаме напредък и по въпроса за върховенството на закона", посочи премиерът. 

Премиерът посочи, че за малките болници е имало промяна, за да могат да се отпускат целеви средства за тях и да осигури дейността им.

На въпрос за магистрала „Хемус“ той посочи, че в момента се работи по първите три участъка, както и по всички пътища, които свързват отделните части на страната.

"Има обявени 4 обществени поръчки за над 60 влака и 18 локомотива, работи по осигуряване на още железопътни мрежи", каза още Денков.

По темата за проблемите в здравната системата премиерът коментира: „Възможност за издаване на електронни рецепти има от почти три години. Никой не може да каже, че това се налага скоростно и силово. Тази възможност не беше използвана преди да бъде въведена задължително. Има сблъсък на лобита в няколко отношения: кой да изписва крайните лекарства, доколко да имат влияние фармацевтите, доколко могат да бъдат използвани генерици. Разбира се, хората страдат от тези сблъсъци. Това, което се обсъжда с министъра на здравеопазването, е при нужда някъде да се сложи преходен период по отношение на определен тип общности. Но ние няма да се откажем от електронните рецепти. Това е европейската практика. Тя ще изсветли някои проблеми, като например недостига на лекарства."

Министър-председателят коментира и актуалните теми, засягащи образованието. "Дигиталната раница е налична, всички учебници от 1 до 7 клас са налични. От следващата година всички учебници от 8 до 12 клас ще бъдат включени в дигиталните раници, но няма подготовка за учители и ученици как да се използват. По тази причина са предвидени обучения", поясни премиерът.

За проблемите с ТЕЛК-овете премиерът посочи, че работят „така че да се повиши капацитета два пъти и обработването да става два пъти по-бързо." Обсъжда се как да се променят правилата на НЕЛК-овете, така че да не се връщат толкова хора към ТЕЛК-овете, допълни той.

Той каза, че когато мине ротацията и когато стане министър на образованието оценката на добавената стойност ще влезе в действие. Тази оценка сравнява подобни с подобни училища, допълни Денков.

На въпроса за спирането на корупцията Денков каза, че бяха направени промени в Антикорупционния закон и трябва да бъдат приети правила за състава на Антикорупционната комисия.

Денков посочи и какъв е комплекса от мерки за подпомагате на земеделските производители и животновъдите. Ще продължи програмата за саниране на сградите, допълни още той.

Премиерът коментира и цените на тока и газа. Той напомни, че доставките на руски газ бяха спрени от „Газпром“, а не от българското правителство. Денков е категоричен, че МС не вижда причина да преговаря с ненадежден доставчик, какъвто е „Газпром“. „Имаме алтернативи – това са доставките през Гърция, през Турция, те в момента работят достатъчно добре. Азербайджан е надежден доставчик, с по-евтин газ, така че това е начинът, по който осигуряваме газовия микс в България“, обясни той.

Министър-председателят коментира, че е решение на ГЕРБ дали ще оттегли подкрепата си от правителството. „Ако ГЕРБ се интересува от частно-партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която ние сме заложили и за правителството, и на парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си“, заяви той. 

На въпроса за дали в МВР ще бъде сформирана структура, която да се бори с хибридната война, дезинформацията и пропагандата Денков каза, че не е работа на МВР да се занимава с този тип дейности и трябва да се внимава да не се наруши свободата на словото. „Между създаването на пропагандни материали и свободата на словото границата е тънка“, допълни той.

Източник: БГНЕС