Стоил Цицелков и Полина Витанова с коментар по темата

ЦИК не си свърши добре работата. Това се случва не само на тези избори, а вече системно. Това коментира в предаването „Здравей България” по НОВА Стоил Цицелков от Обществен съвет към ЦИК.

Грешките в машинното гласуване: Анализ на Иван Тодоров и Стоил Стоилов

„Проблемът е в начина, по който се излъчва тази администрация, тя не е отговорна към нас, а към партийните централи, които я назначават”, каза Цицелков. Той посочи, че един от най-големите проблеми е огромното забавяне на организацията. „Отново имахме стресови избори със стресови срокове”, добави той. Според него това е следствие на забавянето на обявяване на поръчки и търсене на изпълнители за тях.

По думите му големият брой невалидни бюлетини се дължат на слаба политическа култура и слаба подготвеност на избирателите. „Протоколите в България са много сложни, а процесът е усложен”, допълни Цицелков.

Според Полина Витанова, председател на ОИК-София работата на комисията зависи от членовете, които работят в нея. „Нито централна,  нито общинска или районна избирателна комисия са политически органи. Изборните комисии трябва да изпълняват закона, такъв, какъвто е. При нас и в ЦИК работят професионалисти с опит”, каза Витанова.

По повод информацията, че празни, но подписани от членовете на СИК протоколи са били качени на сайта на ЦИК попълнени, Витанова обясни, че в ОИК- София няма протокол, който да е приет и сканиран на сайта, а данните в него да липсват. „Вероятно това се е случило в секционната избирателна комисия и този протокол е подаден по този начин. Аз не съм го видяла. Тези, които твърдят, че има такова нещо, трябва да го докажат”, добави Полина Витанова.  Тя уточни, че недействителните бюлетини не участват в определянето на изборния резултат. „При мажоритарен избор за кмет участват гласовете „Не подкрепям никого”. Те са много повече от недействителните бюлетини”, каза още Витанова.

Целия разговор гледайте във видеото.