Новаторската операция включваше отстраняване на част от лицето и цялото ляво око на донор

Екип от хирурзи в Ню Йорк са извършили първата в света трансплантация на цяло око в процедура, която е широко приветствана като пробив в медицината, въпреки че все още не е известно дали реципиентът действително ще възвърне зрението си. Операцията по трансплантацията е продължила 21 часа. Участие в нея са взели над 140 хирурзи, медицински сестри и медицински персонал.

Новаторската операция включваше отстраняване на част от лицето и цялото ляво око на донор и присаждането им на работник от Арканзас, който през юни 2021 г. е преживял токов удар от 7200 волта, когато лицето му е докоснало проводник под напрежение.

Навиците, които увреждат и подобряват зрението (ГАЛЕРИЯ)

46-годишният Аарон Джеймс претърпял обширни наранявания, включително загуба на лявото око, доминиращата лява ръка над лакътя, носа и устните, предните зъби, областта на лявата буза и брадичката.

Трансплантирането на цяло око отдавна е свещеният граал на медицинската наука и въпреки че изследователите са имали известен успех при мишки - където са възстановили частично зрението - това никога досега не е било извършвано при жив човек.